Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Wimbledon mezi výstavami vín. Ve Valticích se koná padesátý ročník nejstaršího trhu s víny v zemi

Wimbledon mezi výstavami přezdívají znalci Valtickým vinným trhům, které do zámeckého areálu pravidelně lákají až 6000 lidí. Letošní 50. ročník není výjimkou, v pátek dorazilo asi 2400 lidí, dnes dopoledne proudily na zámek davy návštěvníků, největší nával pořadatelé očekávají navečer. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) dnes čekající lidé žertem poslali na konec fronty, předseda vlády vyhověl.

„Naše ambice je, aby chodilo zhruba kolem těch 6000 lidí, protože si myslím, že i ty prostory, kde se to uskutečňuje, nejsou už schopné pojmout větší kapacitu," řekl předseda organizačního výboru Marek Šťastný.  

Lidé mohou na zámku ochutnávat tisícovku nejlepších vín z Moravy, Čech, ale také ze zahraničí. Mezi červenými víny kraluje Rulandské modré z vinařství Pavlovín z Velkých Pavlovic. Šampionem jubilejního ročníku mezi bílými víny je Ryzlink vlašský z vinařství Vinum Moravicum z Bzence.

„Je za ním spousta práce celého týmu vinařství. Díky našim zaměstnancům jsme letos mohli předvést víno s bohatou vůní a dlouhou chutí, která přechází až do oříšků, jemného grepu. Na toto víno jsem opravdu hrdý," popsal už dříve šampiona majitel vinařství Jan Bezchleb.

Valtické vinné trhy jsou nejstarší výstavou vín v České republice. První zmínka pochází z roku 1858. V současné podobě ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích se konají od roku 1967 a mají mezi znalci prestiž.

Vína hodnotí nejlepší odborníci z republiky. Na Valtické vinné trhy jsem jezdil už v dětství se svým otcem, rád proto tuto tradici udržuji," uvedl v tiskové zprávě držitel několika šampionů mezi bílými víny Miroslav Volařík z mikulovského vinařství Volařík.

Zdroj: ČTK

Štítky víno, výstava, Wimbledon, Valtice, vinařství, Bohuslav Sobotka, ČSSD, Česko, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, rulandské modré, Morava, Střední vinařská škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wimbledon mezi výstavami vín. Ve Valticích se koná padesátý ročník nejstaršího trhu s víny v zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.