Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Zámek Vranov nad Dyjí letos nabídne dvě prohlídkové trasy

Návštěvníci státního zámku Vranov nad Dyjí si mohou od příštího pátku vybrat ze dvou návštěvních tras. Nová se zaměří na 19. a počátek 20. století, kdy ve Vranově sídlily polské rody Mniszků a Stadnických. 

Ve Vranově dosud byla pouze jedna trasa. Jeden prohlídkový okruh byla ale přetížený. „V létě byla čekací doba na interiéry hodina a půl," uvedl kastelán Radek Ryšavý. Proto památkáři interiéry zámku rozdělili na dva prohlídkové okruhy. V minulé sezoně na zámek zavítalo 65.663 návštěvníků.

Na první prohlídkový okruh chodí výpravy od dubna. Jeho součástí jsou reprezentační interiéry zámku. Lidé se seznámí s osudy nejvýznamnějších majitelů Vranova - hraběcím rodem Althannů, kteří iniciovali velkolepou vrcholně barokní přestavbu i klasicistní úpravy zámku v 17. a 18. století. Prohlídková trasa končí v reprezentativním Sále předků, v kterém dřív začínala. „Tím že se tam začínalo nebyli lidé připraveni na to, co je tam čeká. Sálem předků nyní prohlídka graduje," uvedl Ryšavý.  

Druhá prohlídková trasa, která se otevře příští pátek nabídne několik zajímavostí. Mimo jiné skvostný kus empirového nábytkářského umění. „Jedná se o lůžko Heleny hraběnky z Mniszku, rozené princezny Lubomirské. Je z mahagonového dřeva se zlacenými dekoracemi. Lůžko je vyvýšené na pódiu. V českých zemích zcela ojedinělý kus, vyrobený velmi pravděpodobně na zakázku jako svatební dar v roce 1807," uvedl kastelán.

Na závěr prohlídky návštěvníci sestoupí točitým schodištěm a spojovací chodbou do oratoře a zámecké kaple Nejsvětější Trojice. Tato pozoruhodná vnitřní komunikace, kterou v minulosti využívali majitelé zámku při návštěvě bohoslužeb, bude od letošního roku zpřístupněna vůbec poprvé.

Zdroj: ČTK

Štítky Vranov nad Dyjí, zámek, interiér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Vranov nad Dyjí letos nabídne dvě prohlídkové trasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.