Počasí dnes32 °C, zítra34 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Před Červeným kostelem ode dneška hlídkuje růžový tank

Prostranství před evangelickým chrámem na Komenského náměstí v Brně od dnešního rána zdobí známý růžový tank výtvarníka Davida Černého. Exponát je součástí výstavy Kmeny 90, kterou Moravská galerie slavnostně zahájí 13. května.

Transport růžového tanku byl logisticky i technicky náročný. Do Brna cestoval po dálnici na podvalníku, kolem 06:30 byl instalován na místo určení. Samotná instalace za účasti výtvarníka Černého trvala pár minut. Nakrátko bylo nutné zastavit dopravu.

Tank kdysi stál v Praze na Smíchově jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Po vrácení do původního stavu jej znovu na růžovo natřela skupina poslanců Federálního shromáždění.

„Růžový tank Davida Černého je pro mě zástupným symbolem 90. let, zvláště jejich počátku," uvedl Vladimir 518, kurátor připravované výstavy.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Červený kostel, David Černý, Brno, Místodržitelský palác, Rudá armáda, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Federální shromáždění, Praha, Vladimir 518, Smíchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Novák

Předpokládám, že pan Černý,

Čtvrtek, 11. května 2017, 21:41Odpovědět

Před Červeným kostelem ode dneška hlídkuje růžový tank  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.