Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 23. května 2024  |  Svátek má Vladimír
Bez reklam

Brno zapojí do letošního rozpočtu miliardu z toho loňského

Brno do rozpočtu pro letošní rok zapojí miliardu korun, která zůstala z loňského rozpočtu. Přes 447 milionů půjde na investice. Dalších 120 milionů se rozdělí městským částem, 141 milionů bude na běžné výdaje a 300 milionů navrhuje rada zařadit do fondu na kofinancování projektů za podpory z Evropské unie. Zastupitelé Brna loni schválili rozpočet na letošní rok s příjmy 10,3 miliardy a výdaji 11,8 miliardy korun.

Na výdaje se dá přes 588 milionů korun, z toho 447 milionů bude na kapitálové a 141 milionů na běžné. „Peníze půjdou například na rekonstrukci Janáčkova divadla, na bezpečnostní kamerový systém, na výkupy dalších pozemků a jiné investice," uvedl primátor Brna Petr Vokřál (ANO) ke kapitálovým výdajům. Tajemník magistrátu Pavel Loutocký doplnil, že projekty na tyto investice byly přichystané, ale nebyly na ně zatím peníze.

Běžné výdaje pak podle něj poslouží například na příspěvky na architektonické soutěže, dotace Masarykově univerzitě, Vysokému učení technickému v Brně nebo Mendelově univerzitě, ale třeba i na projekty zdravého cvičení ve školství a podobně.

Dalších 120 milionů korun připadne městským částem. „Je to rekordní částka, která se takto městským částem převádí. Mají šanci za to realizovat řadu svých projektů," doplnil Vokřál. Podle něj žádné peníze nepůjdou do fondu strategických investic, ve kterém má město 880 milionů korun na velké strategické projekty jako například stavba Janáčkova kulturního centra nebo fotbalového stadionu. „Momentálně je to dostatečně naplněné. Až budeme na konci roku připravovat k realizaci například Janáčkovo kulturní centrum, potom podle potřeb zvážíme, zda do fondu dáme další peníze," dodal Vokřál. Dříve šly do fondu peníze z přebytků, ale i z prodeje majetku.

Rozpočet Brna včetně jeho 29 městských částí loni skončil v plusu 1,6 miliardy korun při příjmech 12,9 miliardy a výdajích 11,3 miliardy korun. Původně se přitom plánoval schodek. Město mělo ale vyšší příjem z daní a na druhé straně nevyčerpalo všechny plánované výdaje. Část nevyčerpalo Brno, část jeho městské části, které mají samostatné rozpočty. Brnu připadla miliarda, zbytek městským částem, kterým Brno dává i další dotace.

Zdroj: ČTK
  

Štítky Brno, rozpočet, městská část, projekt, Evropská unie, Petr Vokřál, Janáčkovo kulturní centrum, ANO 2011, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zapojí do letošního rozpočtu miliardu z toho loňského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.