Počasí dnes22 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Brno odsunulo projednání vyhlášky o hazardu, dvě kasina mají teoretickou šanci

Brněnští zastupitelé dnes odložili projednání vyhlášky o hazardu na příští, tedy květnové zasedání zastupitelstva. Vyhláška měla kromě už nyní nepovolených automatů zakázat na celém území města i živé hry, jako je ruleta nebo karty, pro které mají čtyři městské části výjimku.

O další výjimku kvůli dvěma kasinům žádalo Brno-střed. Radní doporučili výjimku neudělit kvůli tomu, že žádost nebyla ve shodě s pravidly magistrátu. Primátor Petr Vokřál (ANO) uvedl, že přesunutím bodu má městská část možnost žádost upravit. Kasina by tak mohla mít šanci.

Brno nedávno schválilo podmínky pro vymezení lokalit pro provoz kasin. Patří k nim třeba to, že nesmí být v tzv. vyloučených lokalitách, historickém centru, vedle škol nebo chráněných budov. Výjimku pro provoz živých her mají městské části Brno-sever, Komín, Útěchov a Jehnice, které ji však podle vedení Brna nevyužívají. Brno-střed dvakrát schválilo udělení výjimky dvěma provozovnám, jedné v Benešově a druhé v Husově ulici. Potvrdit to musí ještě město.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj už dříve řekl, že by taková výjimka nemusela být v souladu se zásadou nediskriminace. Antimonoplní úřad v minulosti vydal stanovisko, že obce při regulaci hazardu nesmí zvýhodňovat určitého provozovatele. Za bezproblémový označil úplný zákaz heren, protože žádnou firmu nezvýhodní. Přiměřené je podle úřadu například vyloučení hazardu z centra nebo určité lokality, problematické může být naopak stanovení konkrétních provozoven nebo adres.

Brno-střed však bude mít možnost žádost upravit. „Byl jsem požádán z více stran a i starostou Brna-středu, abychom bod stáhli. Městská část to v dubnu projedná ještě jednou, a pokud to bude v souladu s pravidly, které jsme schválili, možná bychom navrhovali jiný postup nebo formulaci usnesení, než jak to bylo navrženo dnes," uvedl Vokřál. V praxi to znamená, že zatímco nyní by dvě kasina výjimku asi nedostala, při změně formulace by mohla mít šanci.

V Brně platí od začátku roku 2015 úplný zákaz automatů. Zatímco proti hracím přístrojům vedení Brna ostře vystupuje, u živých her je mírnější. Z Brna za poslední roky zmizely desítky heren a stovky přístrojů, kterým ministerstvo financí odebírá licence k provozu. Protože ale nestíhá odebírat licence tak rychle, stále se ještě některé herny nejen v Brně, ale i jiných městech nacházejí.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, hazardní hra, kasino, městská část, Petr Vokřál, ANO 2011, Brno-střed, Petr Rafaj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Brno-sever

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno odsunulo projednání vyhlášky o hazardu, dvě kasina mají teoretickou šanci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.