Počasí dnes22 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Žádná kasina v brněnském středu nebudou, rozhodli radní města

Radní Brna nevyšli vstříc městské části Brno-střed, která žádala udělení výjimky pro provoz dvou kasin v centru města. Radní naopak doporučují zastupitelstvu, aby schválilo obecně závaznou vyhlášku zakazující nejen provoz automatů v celém městě, ale také živých her, jako je ruleta nebo karty.

Novinářům to řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Nyní platí úplný zákaz automatů, čtyři městské části mají výjimku k provozu živých her, ale nevyužívají ji. Brno-střed žádalo o udělení další výjimky. Zastupitelstvo se sejde za týden.

Radní rozhodovali o dvou variantách vyhlášky. Mohli provoz dvou kasin v centru povolit, nebo kromě automatů zakázat plošně i živé hry. Podle Vokřála radní vybrali druhou variantu. Radní přitom nedávno schválili podmínky pro vymezení lokalit pro provoz kasín. Obsahovaly například to, že nesmí být ve vyloučených lokalitách, historickém centru, vedle škol nebo chráněných budov. „Schválili jsme pravidla, která jsme konzultovali s antimonopolním úřadem. Městská část Brno-střed si ale schvalování vyhlášky přijala v takovém znění, že bychom se mohli dostat do konfliktu s antimonopolním úřadem," uvedl Vokřál.

Antimonopolní úřad už v minulosti vydal stanovisko, že města a obce nesmí při regulaci hazardu zvýhodňovat určitého provozovatele. Za bezproblémový považuje úplný zákaz heren, protože žádnou firmu nezvýhodní oproti druhé. Přiměřený je podle úřadu například zásah v podobě vyloučení hazardu z centra města nebo nějaké lokality, problematické ale může být naopak stanovení konkrétních provozoven nebo adres.

Brno-střed dvakrát schválilo udělení výjimky dvěma provozovnám, jedné v Benešově a druhé v Husově ulici. Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj už dříve ČTK řel, že by právě taková výjimka nemusela být v souladu se
zásadou nediskriminace.

Pokud zastupitelstvo za týden změnu vyhlášky schválí, nebude nikde v Brně možné provozovat automaty ani živé hry. Výjimku pro živé hry dosud mají Brno-sever, Komín, Útěchov a Jehnice, které je však podle vedení Brna nevyužívají. Zákaz automatů platí v Brně od začátku roku 2015. Od té doby zmizely desítky heren a stovky přístrojů, kterým postupně ministerstvo financí odebírá licence k jejich provozu.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, kasino, městská část, Brno-střed, Petr Vokřál, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ANO 2011, Petr Rafaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádná kasina v brněnském středu nebudou, rozhodli radní města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.