Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nový průvodce Brnem vyvolal kritiku starostů kvůli popisu obcí. Je to nadsázka, reagují autoři

Nový průvodce Brnem vyvolal kritiku některých starostů kvůli tomu, jak se v knize píše o jejich městech a obcích. Publikace, kterou vydalo Turistické informační centrum města Brna (TIC), píše například o Kuřimi jako o pracovním táboře nebo o Rousínově jako o sídle firmy na výrobu hracích automatů, ve kterých lidé utápějí svou budoucnost. Starostové to považují za urážku a provokaci. Podle autorů se jedná o nadsázku.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) prohlásil, že o tom nevěděl a přijde mu to jako schválnost. Publikaci bude řešit. Ředitelka TIC Jana Janulíková v prohlášení napsala, že reakce potvrzují nepochopení konceptu, který je postavený na sebeironii a nadsázce.

Průvodce vyšel v sobotu, nebyl to  však apríl, protože je vytištěno 3000 kusů, které se prodávají za 119 korun. Kniha má několik kapitol, které pojednávají o Brně, o jeho dopravě, literatuře, bazarech, trzích a dalších oblastech. V závěru ale obsahuje i popis okolí, který budí nevoli.

O Kuřimi se totiž píše, že je to specifická variace pracovního tábora a dominantou je průtah pro auta. Komentář doplňuje, že "obtížně se zde hledá cokoli hezkého, a to i v bizarním smyslu slova. Jedná se o neustále se rozšiřující pomník 'ztráty lidské soudnosti'." Slova rozzlobila starostu Kuřimi Draga Sukalovského (Kuřimská občanská liga). „Je to urážka. Nelíbí se to ani dalším starostům, jejichž města brožura zmiňuje. Napíšeme dopis primátorovi, zda to prezentuje názor města na obce, se kterými spolupracuje a hodlá spolupracovat," řekl Sukalovský. V pasáži se zmiňuje například Blansko, kde podle brožury dýchne na turisty "nicota, deprese a prázdnota", ale také Velké Pavlovice, kde "vybudovali tzv. 'opilé sklepy' - skrumáž kýčovitých budov, které jsou výsměchem architektuře."

Znepokojený je i Jiří Lukášek (nez.), starosta Rousínova, o kterém se v knize píše jako o sídle jednoho z největších výrobců hracích automatů, ve kterých závislí lidé utápějí hypotéky, studium svých dětí a celou budoucnost. „Vytáhnout největší slabinu města, to je provokace. Navíc je to soukromá firma, kterou město neovlivní. Na takové věci musí být kontrola, nebo si každý v Brně může dělat, co chce? Sejdeme se se starosty a budeme s tím něco dělat," řekl Lukášek.

Janulíková uvedla, že brožura není oficiálním turistickým průvodcem Brna a okolím. „Jedná se o sborník deseti autorských textů psaných lokály. Do publikace přispěli například Olga Erharttová, Kateřina Tučková nebo Stanislav Biler," vyjmenovala Janulíková. Právě Biler je autorem kritizované pasáže. „Koncept publikace je přímo postavený na sebeironii, nadsázce, která se z 90 procent strefuje do brněnských témat. Pouze jedna kapitola je věnovaná brněnskému okolí. Cílem publikace je ukázat významnou vlastnost, která je Brnu vlastní, schopnost sebeironie a nadhledu, svérázný pohled na realitu, schopnost ostře a vyhraněně reflektovat realitu," zdůraznila Janulíková.

V pasáži o Brně se například píše o časostroji na náměstí Svobody, ze kterého nelze poznat čas, nebo že Bohumil Hrabal má na svém rodném domku v Brně pamětní desku umístěnou tak nízko, že slouží psům pro vykonání potřeby. Podle Janulíkové texty vyjadřují pohled autora.

„Nejedná se o PR texty," dodala Janulíková. Podle ní je publikace zejména pro alternativní cestovatele, které zajímají zvláštnosti a bizarnosti a pohled, který vyvolá zamyšlení i kontroverzi.

Vokřál chce celou situaci řešit. „Já jsem publikaci neviděl a nevěděl jsem o tom. Pokud jsou ale pravda úryvky, které se ke mně donesly, tak je to na stažení a přetištění. Mně to přijde jako schválnost," řekl Vokřál.

Zdroj: ČTK
   

Štítky Brno, průvodce, kniha, Kuřim, Petr Vokřál, Rousínov, ANO 2011, Jiří Lukášek, Bohumil Hrabal, Kateřina Tučková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový průvodce Brnem vyvolal kritiku starostů kvůli popisu obcí. Je to nadsázka, reagují autoři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.