Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Archeologové našli v Brně zbytky destilačního přístroje, mohl sloužit k výrobě domácí pálenky

Archeologické výzkumy ve Veselé ulici v centru Brna přinesly další zajímavý nález. Odborníci identifikovali zbytky středověkého destilačního přístroje, což je v brněnském prostředí spíše rarita.

 


Archeologové při výzkumech našli jen zlomek takzvaného alembiku ze druhé poloviny 15. století se zbytkem kruhového závěsu. K němu zřejmě náležela i spodní varná nádoba, která však nalezena nebyla.

Nálezy destilačních přístrojů nejsou v tuzemsku časté. Zatímco z Maďarska nebo Rakouska jsou známé celé "alchymistické dílny", brněnský nález napovídá spíše domácí výrobě destilátů, například ze švestek.

„Nálezy destilačních přístrojů jsme vždy obdivovali, ale ještě více nás zajímalo, zda je opravdu možné skrze tento přístroj něco vyrobit. A tak jsme se již před téměř deseti lety rozhodli to experimentálně ověřit," uvedla archeoložka Lenka Sedláčková.

Odborníci si tehdy vyrobili z keramiky podle středověkých vzorů vlastní destilační aparát a použili k výrobě alkoholu několik druhů kvasu. Napoprvé získali přibližně 1,5 litru čiré tekutiny z celkového množství deseti litrů kvašeného vína. Lidé se s primitivní výrobou destilátů mohou od té doby každoročně seznámit v Josefovském údolí.

Terénní práce ve Veselé ulici, kde vzniká podzemní parkoviště, už sice loni skončily, archeologové ale nálezy vyhodnocují postupně. Mezi ty nejzajímavější patří luxusní pohár, původně opatřený jedním uchem. Povrch poháru je poslídovaný. „Na základě technologie zpracování a doprovodných nálezů můžeme pohár zařadit do období druhé poloviny 15. století až počátku 16. století," uvedla Sedláčková. Podle ní charakter poháru odkazuje ke stolnímu nádobí s určitou reprezentativní či dekorativní funkcí.

Zdroj: ČTK, Archaia Brno

Štítky Brno, pálenka, výroba, Rakousko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli v Brně zbytky destilačního přístroje, mohl sloužit k výrobě domácí pálenky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.