Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Městská policie chce rozšířit své řady, strážníkům slibuje vstupní bonus padesát tisíc

Městská policie Brno dál rozšiřuje škálu benefitů, které nabízí svým zaměstnancům. Vedle pěti týdnů dovolené, příspěvků na stravu, penzijního pojištění nebo MHD zdarma, budou mít nově příchozí strážníci vstupní bonus padesát tisíc korun. Uvolnění prostředků schválilo v úterý brněnské zastupitelstvo.

Náborový příspěvek je prvkem, který městské policii pomůže lákat zájemce o práci v situaci, kdy je v zemi rekordně nízká nezaměstnanost. Portfolio výhod pro strážníky se přitom nedávno rozšířilo o dva dny indispozičního volna, dále mají nárok na pět týdnů dovolené nebo příspěvek na stravu a penzijní připojištění. Po Brně mohou celý rok cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma.

Čerpání padesátitisícové sumy bude přitom podstatně rychlejší, než tomu bylo u původního náborového příspěvku. „Prvních pětadvacet tisíc uchazeči dostanou okamžitě poté, co se z nich stanou strážníci. Tedy po tříměsíčním rekvalifikačním kurzu a složení zkoušky odborné způsobilosti. Druhou polovinu vyplatíme hned po podpisu smlouvy na dobu neurčitou,“ objasňuje Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Z vlastních úspor

Výměnou za to budou brněnští strážníci po svých nových kolezích požadovat čtyřletou věrnost. V případě dřívějšího odchodu musí pracovník vrátit poměrnou část náborového příspěvku, například za jeden neodpracovaný rok se jedná o dvanáct a půl tisíce korun.
 
Peníze, které město pro nováčky uvolnilo, jinde chybět nebudou. „Rozpočtovým opatřením jsme dostali částku, kterou se nám vloni podařilo ušetřit vlastním hospodařením. Na náborový příspěvek vyčleníme asi tři miliony korun,“ vysvětluje Luboš Oprchal.

Strážníci bez praxe dostanou do začátku 17 640 korun. Částka ovšem narůstá v závislosti na výši rizikového příplatku, jenž dosahuje až čtyř tisíc korun, příplatků za směnnost, za práci v noci i o víkendu. Podle individuálních kvalit a pracovních výkonů se liší i osobní ohodnocení. S odpracovanými lety strážníci postupují po jednotlivých platových stupních až k základnímu platu okolo 22 tisíc korun.

Mohou povýšit

Městská policie je navíc organizací, u níž je vysoká šance na postupný kariérní růst. Strážníci se z pěších hlídek mohou propracovat na členy autohlídek, strážníky operačního střediska, zástupce vedoucích či vedoucí jednotlivých organizačních celků anebo na jiné řídicí pozice.
 
Náborový příspěvek bude městská policie nabízet až do odvolání. Dostanou ho již adepti, kteří nastoupí do dubnového rekvalifikačního kurzu, další tříměsíční školení se otevře v září. Zkrátka nepřijdou ani nováčci, kteří se k městské policii přidali v lednu a takzvané licence absolvují na přelomu března a dubna. Zájemci se mohou hlásit průběžně prostřednictvím jednoduchého formuláře.
 
Musí mít přinejmenším středoškolské vzdělání zakončené maturitní zkouškou a očekává se od nich bezúhonnost a spolehlivost. V současné době stále ještě platí, že zákonným požadavkem je věk minimálně 21 let. Toto kritérium by výhledově zákonodárci mohli změkčit na 18 let připravovanou novelizací zákona o obecní policii.
 
„Netrápí nás masivní odchody zaměstnanců. V loňském roce jsme ale získali padesát nových pracovních míst v okrajových částech města a ta potřebujeme naplnit. S ohledem na přirozené odchody zaměstnanců například do důchodu nebo mateřské dovolené bychom rádi v následujících dvou letech přijali okolo sedmdesáti až osmdesáti strážníků,“ naznačuje Luboš Oprchal. 

Zdroj: MP Brno

Štítky obecní policie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie chce rozšířit své řady, strážníkům slibuje vstupní bonus padesát tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.