Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Sobota 25. května 2024  |  Svátek má Viola
Bez reklam

Brněnská zoo hlásí nový přírůstek! O samičku Chicu se rozrostlo stádo takinů

Stádo takinů indických v brněnské zoo se rozrostlo. Samci Cottonovi a samici Charlottě se v neděli 26. února narodila dcera Chica. Takini se vyskytují v oblasti Himaláje v polohách do 4500 metrů nad mořem. V brněnské zoo je skupinka sedmi takinů.

 

Je čilá a opakovaně pije,“ uvedla mluvčí brněnské zoo Gabriela Tomíčková. Takini se vyskytují v oblasti Himaláje v polohách do 4500 metrů nad mořem. V přírodě sezonně migrují mezi stanovišti. Sdružují se do stád, která mají až sto jedinců.

Na podzim, když začne být ve vyšších nadmořských výškách nedostatek potravy, se stádo rozpadne na skupinky po zhruba 20 zvířatech, které se přesouvají do nižších poloh za lepšími podmínkami.

Potravou takina je tráva, listy, výhonky bambusu a různých dřevin. V kohoutku dosahují výšky 170 až 220 centimetrů, váží 150 až 400 kilogramů. Samice je březí 200 až 220 dní a rodí jedno mládě. V lidské péči se takini dožívají až dvaceti let.

Takin indický je Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) zařazený mezi zranitelné tvory. Je vystavený ztrátě přirozeného prostředí a slouží jako potrava některým šelmám.

Zoo Brno

Štítky Zoologická zahrada Brno, Himálaj, Mezinárodní svaz ochrany přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo hlásí nový přírůstek! O samičku Chicu se rozrostlo stádo takinů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.