Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Obrat Veletrhů Brno loni překročil miliardu korun

Obrat Veletrhů Brno loni poprvé od krize v roce 2008 přesáhl miliardu korun, konkrétně 1,061 miliardy. Přibylo návštěvníků i vystavovatelů, firmě se zvýšil i zisk. Ukazatel EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů dosáhl 263 milionů korun, což je zhruba o 110 milionů více než v roce 2015.

"Když se daří ekonomice, daří se i veletrhům. Rok 2016 byl nejúspěšnějším veletržním rokem od roku 2008. To dokládá i hospodářský výsledek, který ve všech parametrech překonal plánované cíle," uvedl generální ředitel
Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Na brněnském výstavišti se loni konalo 40 veletrhů. Vystavovatelé zaplnili 224.000 metrů čtverečních čisté výstavní plochy, na výstaviště přišlo 768.000 návštěvníků. Kromě veletržních akcí hostilo výstaviště dalších 45 akcí, konferenční prostory si pronajalo 220 klientů. Hlavní akcí Veletrhů Brno je strojírenský veletrh, na kterém bylo loni 1708 vystavovatelů z 34 zemí.  

Kuliš dnes uvedl, že největším zákazníkem výstavnických služeb je nadále společnost Messe Düsseldorf, která dříve vlastnila majoritu v brněnské firmě. Loni dosáhly tržby za výstavbu expozic v Düsseldorfu 5,33 milionu eur (asi 144 milionů korun).

Vlastníkem veletrhů je od loňska Brno, které už má sto procent a vykoupilo i menšinové podíly. Primátor Petr Vokřál (ANO) dnes uvedl, že město bude Veletrhy Brno podporovat v jejich strategickém rozvoji. "Firma je daleko úspěšnější, než jsme počítali," uvedl Vokřál. Podle něj akcí na výstavišti přibývá. Zmínil například červnovou olympiádu dětí a mládeže.

Z veletržních akcí letos opět dominuje podzimní strojírenský veletrh, který se uskuteční na podzim. Partnerskou zemí bude letos Indie. Na přelomu května a června se vrátí veletrhy bezpečnostní techniky IDET, Pyros a ISET. Veletrhy Brno chtějí ještě obnovit značku URBIS, letošním tématem budou smart city. Veletrh se koná souběžně se stavebními veletrhy na konci dubna.

Areál brněnského výstaviště by v budoucnu mohl částečně změnit podobu. Podstata zůstane ale stejná. Plánuje se výstavba hasičské stanice. Více otevřít by se měla část areálu u hlavního vstupu, kde jsou původní pavilony ještě z dob první republiky, které nejsou pro výstavnictví využitelné.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, veletrh, kongresové centrum, Petr Vokřál, Brněnské výstaviště, Düsseldorf, olympijské hry, IDET, První republika, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robin Kamaryt

Budou někdy na veletrzích bojojá umění popřípadě sport :-) děkují :-)

Pondělí, 27. února 2017, 17:14Odpovědět

Obrat Veletrhů Brno loni překročil miliardu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.