Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Brno dá patnáct milionů na bezbariérové úpravy ve městě

Brno dá letos 15 milionů korun na přeměnu problematicky schůdných míst na bezbariérová. Podněty bude sbírat od občanů. Nasbírané informace vyhodnotí nově vzniklý sbor, který má zhruba dvacítku členů z magistrátu, městských firem i organizací pro handicapované. Úpravy se mohou týkat budov i veřejných prostor.

Občané mohou na e-mailovou adresu bariery@brno.cz posílat podněty i s fotografiemi bariér. „Pokud to bude možné, odstraníme je hned. Na to jsme vyčlenili 15 milionů. Když to hned nepůjde, zaneseme to do koncepce pro případnou rekonstrukci," uvedl Hladík.

Podle něj se to může týkat škol, školek, úřadů, veřejných budov, ale i nástupních ostrůvků nebo veřejných prostranství. „Potíže mohou mít lidé s pohybovými problémy, ale i zrakově nebo sluchově postižení. Snažíme se dělat bezbariérové školy, když je rekonstruujeme, máme bezbariérové už i některé veřejné budovy, ale trápí nás trošku veřejná prostranství a parky," řekl Hladík. Brno má bezmála 70 základních škol a zhruba třetina je bezbariérová, plánují se další.

Bezbariérovost bude řešit poradní sbor, který město zřídilo. Jsou v něm členové vedení města, pracovníci magistrátních odborů - například dopravního, investičního nebo školského, dále lidé z městských firem - třeba Dopravního podniku města Brna nebo Brněnských komunikací, architekti a projektanti. „Poradní sbor pro bezbariérové Brno při Radě města Brna sdružuje osobnosti, které se významným způsobem podílejí na aktivitách zaměřených na řešení přístupnosti města a odstraňování bariér pro osoby s omezenou schopností pohybu,“ uvedl  Hladík.

Zastoupení ve sboru budou mít i organizace sdružující handicapované. Patří mezi ně Poradenské centrum Alfons, Teiresiás, Tyfloservis nebo Unie neslyšících Brno. "Dosud se na nás lidé s těmito problémy obraceli, ale nic nebylo koordinované," dodal Hladík.

Zdroj: ČTK, MMB

Štítky Brno, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dá patnáct milionů na bezbariérové úpravy ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.