Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Jihomoravské pivovary začaly vařit velikonoční speciály

Jihomoravské pivovary začaly s přípravou speciálů na letošní velikonoční svátky. Ve Starobrnu udělali první várku zeleného piva. Letos ho bude 4700 hektolitrů a chtějí ho ve větším prodávat i na Slovensku. Speciály chystají i další pivovary v regionu

 

Fenomén zeleného piva od Starobrna trvá 12 let. S velikonočním speciálem, který obsahuje bylinný výluh, začalo jako první z tuzemských průmyslových pivovarů. Výluh obsahuje několik bylin, jednou z nich je kopřiva dvoudomá. "Výluh je koncentrovaný a silný. Přesné dávkování je výrobním tajemstvím. Čas kontaktu bylin s vroucí vodou se pečlivě hlídá kvůli požadované koncentraci i kvalitě," uvedl Jiří Brňovják ze Starobrna.

Starobrno pravidelně dělá zelené pivo ve zhruba stejném množství. V součtu je to devět várek. Loni pivovar sondoval zájem na Slovensku a letos tam pošle 350 hektolitrů.

Zelené pivo letos uvaří i Líšeňský pivovar. "Bude to klasický český ležák bez přidání umělých barviv. Také přidáme svrchně kvašený speciál, a to Amber ALE nebo Red ALE," uvedl Pavel Sedláček z Líšeňského pivovaru.

Slavkovský pivovar chce na jaře prodávat vídeňský ležák a žitné pivo. "Tyto ležáky o obsahu pět procent a 5,5 procenta alkoholu se krásně snoubí s jehněčím, kůzlečím," uvedl šéf obchodu pivovaru Zdeněk Vlček.

Minipivovar Lucky Bastard na Velikonoce chystá ve spolupráci se slovenským pivovarem Hellstork velmi silné světlé pivo z německé kategorie doppelbock. "Přidali jsme do něj slovenský květový med od malého včelaře. Prodávat pivo začneme koncem března, jakmile se dostatečně odleží," uvedl Jan Grmela z ivovaru.

Zdroj: ČTK

Štítky pivovar, Pivovar Starobrno, Slovensko, pivo, Velikonoce, Pavel Sedláček, Jan Grmela, Zdeněk Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské pivovary začaly vařit velikonoční speciály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.