Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čichová mapa zachycuje vůně a pachy Brna, má okolo stovky záznamů a přibývají další

Studenti z Brna se rozhodli zmapovat vůně a zápachy v Brně. Vytvořili čichové mapy, do kterých mohou lidé zaznamenávat údaje o paších, které je obtěžují, anebo vůních, které jim zlepšují náladu. V Česku jde o unikátní projekt. Mapu spustili minulý týden a je o ni zájem. Záznamů je v ní zatím okolo stovky.

Na adresách www.brnovoni.cz a www.brnosmrdi.cz mohou lidé vkládat záznamy o jakémkoli zápachu v Brně. Je třeba určit, co ho způsobuje, jakou má intenzitu a zda je cítit opakovaně nebo jednorázově.

Jestli jde o zápach, či vůni neurčuje sám vkladatel, hlasují o tom všichni návštěvníci webu. "Názory na konkrétní místa se totiž mohou lišit," popsal Vérteši. Podobné mapy zatím existovaly například v USA nebo v Británii.

Na webu zároveň funguje seřazování zápachů podle udělených hodnocení v takzvané pachparádě. V té je aktuálně mezi nejvoňavějšími místy například botanická zahrada přírodovědecké fakulty, mezi nejvíce zapáchající místa patří podchod pod brněnským hlavním nádražím.

S místy, kterým bude uděleno nejvíce hlasů, mají studenti další plány. Do těch nejvoňavějších chtějí pořádat vycházky, na ty nejvíce zapáchající upozorní brněnský magistrát.

"Nápad vzešel ze společné diskuze našeho týmu, když jsme si zhruba v říjnu povídali a uvědomili si, že každý z nás má z minulosti spoustu vzpomínek spojených s čichovými vjemy a bylo by fajn udělat si v nich přehled," uvedl Vérteši.

Studenti mají v plánu propagovat svůj projekt interaktivní vonící kampaní v brněnských ulicích. Podrobnosti však zatím drží v tajnosti. Peníze na rozjezd projektu získali studenti z programu Mládež kraji.

Zdroj: ČTK, Brnosmrdi.cz
   

Štítky vůně, Brno, projekt, Česko, USA, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čichová mapa zachycuje vůně a pachy Brna, má okolo stovky záznamů a přibývají další  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.