Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V Moravském krasu žije rys ostrovid

Naše největší kočkovitá šelma, rys ostrovid, se minimálně od září pohybuje jen několik kilometrů od Brna - v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Zde jej zpozorovali a pomocí fotopasti zdokumentovali pracovníci Mendelovy univerzity. Pozorování, nálezy stop a kořistí ukazují, že se zde rys usadil dlouhodobě.

Rys se pohybuje a loví na stovkách kilometrů čtverečních a jeho domovský okrsek tedy nejspíše zahrnuje i širší okolí Moravského krasu a Drahanské vrchoviny. Rys ostrovid je silně ohrožený druh, který má o poznání nižší schopnosti kolonizace nových oblastí než například vlk. Údaje o jeho přítomnosti mimo oblasti jeho trvalého výskytu v Beskydech a na Šumavě jsou proto velmi cenné.

"Případ v Moravském krasu ukazuje, kde všude rys může nacházet dobré podmínky k životu. Klíčové bude, aby se podařilo ho ochránit před pytláky nebo před intenzivní dopravou,“ prohlásil expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc a akademický pracovník Ústavu ekologie lesa Miroslav Kutal.

Výskyt rysa je důkazem kvalit prostředí, v němž nachází dostatek potravy i úkrytů. Jeho výskyt nedaleko od jihomoravské metropole není důvodem k obavám. Lidem se vyhýbá a loví spíše slabší kusy zvěře. Řidiči by ale měli být obezřetní, a to zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy jsou rysi nejaktivnější. Pro rysa může být taková srážka smrtelná,“ uvedl zoolog Správy CHKO Moravský kras Antonín Krása.

Nejbližší rozmnožující se populace rysa žije v Beskydech a Javorníkách. Největší česká populace žije na Šumavě a sousedních oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde se pohybuje šedesát až osmdesát dospělých rysů. 

 

Krom rysů se na území, kde byli před staletími vyhubeni, opět vracejí také vlci. Zoologové proto uvítají informace o výskytu velkých šelem. To pomáhá k zjištění aktuálního rozšíření a životních nárocích vlků, rysů či medvědů. Častější důkazy o výskytu divokých šelem v posledních měsících souvisí s vhodnými sněhovými podmínkami a také se zvyšujícím se počtem lidí, kteří se do mapování jejíich přítomnosti zapojují.

Zdroj: Hnutí Duha, Deník Referendum

(med)

Štítky Moravský kras, Mendelova univerzita v Brně, Hnutí DUHA, chráněná krajinná oblast, Ústav ekologie lesa, Brno, Drahanská vrchovina, Beskydy, Šumava, Deník Referendum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Moravském krasu žije rys ostrovid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.