Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V parku Podyjí se bude od března prohánět stádo divokých koní

Jedenáct divokých koní se ve dvou lokalitách Národního parku Podyjí na Znojemsku bude prohánět nejspíš už v březnu, řekla ČTK Markéta Dušková ze společnosti Beleco. Společnost získala grant na pětiletou péči o přírodu.



Koně na Znojemsko dorazí z Exmooru v Anglii. Udržovat budou celkovou plochu bezmála 70 hektarů, půjde o lokality Mašovická střelnice a Havranické vřesoviště. "Na rozdíl od domácích zvířat nejsou vybíraví a spásají i ty nejhorší porosty, včetně agresivních druhů trav nebo náletových dřevin. Tím uvolňují prostor pro cenné druhy květin a motýly, kteří jsou na nich závislí," popsal přínos pastvy Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která má zavedení pastvy koní v Podyjí má na starosti.

Dvě stáda divokých koní se už prohánějí na pastvinách v bývalém vojenském prostoru Milovice ve středních Čechách, celkem spásají zhruba 160 hektarů. Na pastvině v sousedství města Milovice je 19 divokých koní, včetně čtyř mláďat, a šest zpětně šlechtěných praturů. Na pastvině Traviny u Benátek nad Jizerou je osm zubrů a 15 divokých koní.

Zdroj: ČTK

Štítky Národní park Podyjí, okres Znojmo, Anglie, Milovice, Exmoor, Havranické vřesoviště, Středočeský kraj, Benátky nad Jizerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V parku Podyjí se bude od března prohánět stádo divokých koní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.