Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do brněnské zoo přibude pásovec kulovitý a samička klokana

Brněnská zoo se chce i letos rozšířit o další zvířecí druhy. Už v lednu by měl z Německa dorazit pásovec kulovitý, jedná se o charzách žlutohrdlých. Ke skupince klokanů žlutonohých by měla přibýt další samička.

 


Zoo chová už pásovce štětinaté, loni se jí podařil vzácný odchov mláděte. Nyní se chystá expozice pro pásovce kulovité. "Sameček by měl dorazit už brzy, do budoucna bychom rádi pořídili i samičku," řekl Vaňáč.

Pásovci kulovití žijí ve střední Argentině, střední Bolívii, části Brazílie a Paraguaye. Obývají travnatá území a mokřady v blízkosti lesa. Živí se mravenci a všekazi a také larvami hmyzu. A jak už jejich název napovídá, svůj krunýř rozdělený na pásy dokážou stočit do pevné koule a nedobytně tak ukrýt zranitelné části těla.

Vedení zahrady jedná i o příjezdu dvou lasicovitých šelem charz žlutohrdlých z Ruska. Charza žlutohrdlá svým zjevem připomíná velkou kunu lesní, charakteristická je pro ni žlutá náprsenka na hrdle. Dospělí jedinci váží nejvýše tři a půl kilogramu, i s ocasem dosahují délky 60 centimetrů. Šelma většinu života tráví na stromech, kde hlavně ve dne loví ptáky a živí se i jejich vejci nebo hmyzem. Obývá tropické pralesy, lze ji nalézt i v lesích mírného pásma Himaláje, v jihovýchodní a východní Asii nebo na ruském Dálném východě.

Ze Spojených států by měla dorazit i další samice klokana žlutonohého. "V současné době už chováme dvě samice z Francie a jednoho samce z Velké Británie," uvedl Vaňáč.

Loni zoo obohatili například tropičtí ještěři nebo šelma margay, neboli ocelot dlouhoocasý. K největším tahákům ale patří zejména mláďata medvědů. Do konce listopadu zoo navštívilo víc než 300.000 lidí, loni jich za stejné období přišlo 251.000. Roční výsledek tak podle vedení zoo bude druhým nejlepším za posledních 20 let.

Zdroj: ČTK, Zoo Brno
 

Štítky Zoologická zahrada Brno, Německo, Paraguay, Himálaj, Brazílie, Argentina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do brněnské zoo přibude pásovec kulovitý a samička klokana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.