Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Ivančice a Moravský Krumlov svolávají kvůli ptačí chřipce krizové štáby, chovatelé v ochranném pásmu nesmí prodávat drůbež

Veterinární opatření proti šíření ptačí chřipky na jižní Moravě postihne větší chovatele, kteří se ocitnou ve vytyčeném ochranném a dozorovém pásmu. V těchto pásmech se totiž ptáci mimo jiné nesmějí převážet. Drůbež tedy nelze prodávat a odvážet do obchodů. Kvůli ptačí chřipce svolali v Ivančicích a Moravském Krumlově krizové štáby.

Ochranné pásmo bude vytyčeno tři kilometry okolo ohniska, dozorové pásmo deset kilometrů. Potvrzené úhyny na ptačí chřipku, konkrétně již potvrzený virus H5N8, jsou zatím z malochovů v Ivančicích a v Moravském Krumlově. V Ivančicích už byla zvířata utracena, ve čtvrtek udělají veterináři totéž za asistence hasičů v Krumlově. "Ještě předtím ale musíme doručit rozhodnutí chovateli," vysvětlil ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava. Usmrcená zvířata skončí v kafilerii Agrisu Medlov.

Opatření v ochranném a dozorovém pásmu má trvat měsíc. Najdou-li se však v chovech další nakažená zvířata, budou se opatření automaticky prodlužovat. "Je pravděpodobné, že lidé teď budou všímavější, když najdou uhynulého ptáka," uvedl Salava. Veterináři zřídili krizovou linku 720 995 213, kam lidé mohou nálezy hlásit. Kromě zvířat ve dvou zmíněných chovech uhynuly ještě volně žijící labutě na řece Jihlavě, která protéká Ivančicemi. Právě volně žijící ptáci přenesli nákazu na moravskokrumlovský chov Pavla Kocandy, míní chovatel.

Ivančice i M. Krumlov svolají kvůli ptačí chřipce štáby

Ivančice na Brněnsku i Moravský Krumlov na Znojemsku svolají kvůli ptačí chřipce krizové štáby a očekávají další informace od integrovaného záchranného systému i veterinářů.    

V Ivančicích si v posledních 14 dnech všimli častějších úhynů labutí. Šlo přibližně o deset kusů. Domnívali se, že jde o důsledek překrmení. O vánočních svátcích totiž lidé labutě krmili častěji.

Starosta Ivančic Milan Buček se pozastavil nad tím, že informaci o výskytu ptačí chřipky v Ivančicích do dnešního rána oficiálně neobdržel. Podle krajské veterinární správy ptačí chřipka postihla v Ivančicích 20 kusů drůbeže, už je utracená. V Moravském Krumlově na Znojemsku čeká utracení sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii. V obou případech jde o izolované malochovy. Veterinární správa potvrdila také výskyt ptačí chřipky u labutí na řece Jihlavě, která protéká Ivančicemi.

Ptačí chřipka se v Česku objevila téměř po deseti letech. Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Ivančice, ptačí chřipka, Moravský Krumlov, krizový štáb, ptáci, Jihomoravský kraj, Krajská veterinární správa, Jihlava, okres Znojmo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivančice a Moravský Krumlov svolávají kvůli ptačí chřipce krizové štáby, chovatelé v ochranném pásmu nesmí prodávat drůbež  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.