Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Brno v roce 2017: Rozhodnutí o poloze nádraží, kulturní akce, přehled investic a rekonstrukcí

Brno se v roce 2017 možná přiblíží k rozhodnutí o budoucí poloze nádraží. Správa železniční dopravní cesty slíbila dokončit očekávanou studii proveditelnosti obou zvažovaných variant. Z velkých investic začne například přeložka tramvajové trati z Dornychu na Plotní ulici zhruba za miliardu korun.

Brno a kultura v roce 2017

Kulturní nabídku ve městě výrazně ovlivní oprava Janáčkova divadla. Začne v dubnu, potrvá 14 měsíců. Bude stát 650 milionů korun, informoval náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). Opravy omezí nabídku opery a baletu Národního divadla Brno, ale také Filharmonie Brno. S Janáčkovým divadlem nemohou počítat ani pořadatelé mezinárodních přehlídek - květnového Divadelního světa a říjnového bienále Moravský podzim, které se v roce 2017 termínově spojí s Expozicí nové hudby.

Tematicky se Moravský podzim zaměří na hudbu první třetiny 20. století a obecně hudbu s "revolučními náběhy". Dále chystají pořadatelé poctu klavíru v podobě víkendového maratonu klavírních recitálů.

Do Brna se příští rok chystá řada hudebních hvězd. V hale Rondo v květnu vystoupí švédská rocková skupina Europe, v září tam zazní sametový alt jazzové zpěvačky Diany Krallové. Na výstavišti pak taktéž v květnu vystoupí legendární rockové uskupení Kiss. Do Sonocentra zamíří zpěvačka Macy Grayová nebo americká skupina Delta Moon. V říjnu pak roztančí Brno rakouské uskupení Parov Stelar Band.

Studie proveditelnosti obou variant nové polohy nádraží nejspíše už v příštím roce

V první polovině roku se očekává zveřejnění studie proveditelnosti, klíčového dokumentu pro přestavbu brněnského železničního uzlu. Poté má padnout politické rozhodnutí, zda nové nádraží bude stát v odsunuté poloze, nebo bude jeho těžiště zhruba v oblasti Malé Ameriky.

"Proto jsem také nehlasoval v referendu, protože nebyly známé veškeré potřebné podklady k rozhodnutí. Přál bych si, aby po výběru varianty přestaly hádky a Brno mohlo mít v budoucnu moderní nádraží," řekl primátor Petr Vokřál (ANO) po podzimním plebiscitu, jehož výsledek není kvůli nízké účasti závazný.

Obchvat Lechovic na silnici z Brna do Znojma, přípravy na stavbu velkého městského okruhu

Po letech příprav má začít stavba obchvatu Lechovic na silnici z Brna do Znojma. Zároveň by měla pokračovat stavba znojemského obchvatu. Kraj do oprav silnic nižších tříd investuje bezmála 200 milionů korun.

Pokračovat bude také stavba velkého městského okruhu v oblasti Tomkova náměstí a Rokytovy ulice. V následujících měsících příštího roku se bude část Brna mezi Tomkovým náměstím a židenickými kasárnami proměňovat, aby zde mohla začít stavba další etapy velkého městského okruhu. 

"Jde o úsek navazující na Husovický tunel, kde okruh povede sérií mimoúrovňových křižovatek s ulicemi Dukelská, Karlova a Rokytova a v budoucnu bude pokračovat tunelem Vinohrady pod parkem Akátky,“ popsal primátor města Brna Petr Vokřál. „Severní část velkého městského okruhu bude po dokončení těchto staveb souvislá, čímž se ulehčí přetíženému středu města,“ uvedl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. 

Předpokládaná doba realizace úseku Tomkovo náměstí – Rokytova počítá s dokončením do roku 2023 a měla by stát 4 miliardy korun. Po dobu stavby budou zachovány na každé straně dva jízdní pruhy. Trolejbusovou dopravu nahradí autobusy. Trasa tramvaje č. 4 by měla být - vyjma krátkodobého úplného přesušení dopravy např. při usazování pilířů mostu - průjezdná po celou dobu realizace. 

Přeložení tramvaje z Dornychu na Plotní a nové dopravní řešení celé lokality už od příštího roku

Průjezd ulicemi Plotní či Dornych kolem Zvonařky je v současnosti komplikovaný jak pro řidiče mířící z centra Brna na jih, tak pro řidiče jedoucí po velkém městském okruhu. Obtížná a nepřehledná je situace i pro chodce, kteří míří do Vaňkovky či na Zvonařku. 

Klíčovéým krokem bude přeložení tramvajové trati z ulice Dornych do ulice Plotní. Dojde ke zkapacitnění ulice Dornych i křižovatky Dornychu a Zvonařky a zklidnění ulice Plotní. Tramvajová trať se z ulice Dornych přesune do ulice Plotní, takže dojde k uvolnění prostoru Dornychu pro automobilovou dopravu, přičemž vznikne tří až čtyřpruhová silnice, kam bude směrována automobilová doprava z centra Brna na jih. 

Na nové trati na ulici Plotní vznikne tramvajová zastávka, která usnadní cestu na autobusové nádraží. Nově tedy nebude zapotřebí využívat zdlouhavou cestu přes nadchod. Vybudovány budou nové výjezdy autobusové dopravy z ústředního autobusového nádraží Zvonařka ve směru východ a jih.

Předpokládaný náklad investice je zhruba miliarda korun. Na projektu „Tramvaj Plotní“ spolupracují 4 subjekty, které si mezi sebou poměrně rozdělily i náklady. Podílet se na něm spolu s městem Brnem bude Dopravní podnik města Brna, Teplárny Brno a ŘSD. Přibližně polovinu investice zaplatí Brno, které zajistí stavbu páteřní infrastruktury a občanské vybavenosti (osvětlení, chodníky atd.). Na náklady Dopravního podniku města Brna se bude stavět tramvajová trať, na náklady Tepláren Brno nové teplovody a Ředitelství silnic a dálnic bude investovat do zkapacitnění komunikace I. třídy. – tedy Velkého městského okruhu. 

Zahájení stavebních prací se plánuje na rok 2017, stavba by poté měla trvat přibližně 3 a půl roku.

Nová atletická hala možná už na přelomu roku 2017 a 2018

Brněnští radní schválili na začátku října smlouvu o zpracování technické studie pro stavbu nové atletické haly. Sportoviště by mělo stát půl miliardy korun a své místo najde v areálu univerzitního kampusu. Stavba by mohla začít na přelomu let 2017 a 2018. Počítá se s kapacitou až dvou tisíc sedících diváků.

MotoGP o dva týdny dříve než letos, lístky už jsou v prodeji

Na začátku prosince letošního roku odstartoval předprodej lístků na Grand Prix České republiky 2017. Vstupenky jsou k dostání ve dvou variantách: SILVER a GOLD. První typ je k dostání do 15. ledna za 1290 korun, druhý za 1690. Poté budou lístky zdražovat. MotoGP 2017 v Brně se uskuteční o dva týdny dříve než letos. Fanoušci motosportu by si tedy v kalendáři měli zaškrtnout termín 4. - 6. srpna 2017.

Zdroj: ČTK, MMB, MotoGP

Martin Šeda

Štítky Brno, investice, tramvajová dráha, silnice, Silnice I/42, Správa železniční dopravní cesty, ANO 2011, Ředitelství silnic a dálnic, Richard Mrázek, Janáčkovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno v roce 2017: Rozhodnutí o poloze nádraží,  kulturní akce, přehled investic a rekonstrukcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.