Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VZP příští rok výrazně rozšíří počet mobilních hospiců, v nichž bude hradit péči

VZP v roce 2017 výrazně rozšíří pilotní projekt, v němž jako doposud jediná zdravotní pojišťovna hradí péči takzvaných mobilních hospiců. Do projektu, který začal na jaře roku 2015, se zapojilo devět zařízení. Pomoci se tak dostalo sedmi stovkám pacientů. VZP hospicům uhradila 10 milionů korun. Příští rok má být částka až třikrát vyšší.

V příštím roce stoupne počet zařízení zapojených do projektu na 20 na celém území České republiky, VZP uvolní částku 35 milionů korun a za tyto peníze bude možné poskytnout péči dvěma tisícovkám klientů.

První fáze pilotního projektu trvala od dubna 2015 do února 2016. V tomto období se dostalo péče 327 pacientům v terminálním stádiu, za což pojišťovna zaplatila přes 5 milionl korun. Průměrná úhrada za jednoho pacienta byla 15 800 korun, průměrné náklady na den péče mobilního hospice o jednoho klienta činily 1 400 korun, v případě kamenného hospice činily náklady zhruba stejnou částku.Druhá fáze projektu trvá doposud, její výsledky budeou vyhodnoceny v prvním čtvrtletí příštího roku.

Podle opakovaných průzkumů veřejného mínění by více než 80 % obyvatel České republiky zemřelo raději doma než v nemocnici či podobném zařízení. Skutečnost je ale přesně opačná, jen zhruba 20 % lidí se toto přání skutečně vyplní. Pilotní projekt VZP je jedním z kroků ke změně tohoto stavu.

Zdroj: VZP

 

 

 

Štítky Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, pacient, projekt, pilotní studie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VZP příští rok výrazně rozšíří počet mobilních hospiců, v nichž bude hradit péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.