Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jaké to je přistát přímo na jádru vesmírné komety?

Vesmír je obrovský a ukrývá nekonečné množství tajemství. Abychom poznali alespoň některá z nich, vyrábíme důmyslné aparáty s důmyslnými elektronickými smysly, které jsou schopny pracovat v mrazivých podmínkách miliardy kilometrů daleko od Země. Jedním z nich byla i sonda Rosetta, která jako první lidský výrobek přistála na jádru komety.

A právě tomuto výjimečnému projektu je věnováno rovněž výjimečné představení Setkání s kometou, které v lednu uvádí Hvězdárna a planetárium Brno. Model kometárního jádra, který v něm uvidíte, je totiž natolik detailní, že překonává i ty nejlepší hollywoodské trikaře.

"Rosetta byla poměrně velká sonda, rozměry srovnatelná s větším automobilem," komentuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno. „Když navíc rozevřela sluneční panely, roztáhla se do délky bezmála 30 metrů. Aby se mohla potkat s kometou Čurjumov-Gerasimenko, musela vesmírným prostorem uletět skoro 6,5 miliardy kilometrů. Cesta ji trvala 10 let! Kvůli šetření palivem a současně dosažení požadované rychlosti musela dokonce absolvovat několik gravitačních manévrů a proletět v těsné blízkosti Země a Marsu. Ke svému cíli dorazila v polovině roku 2014 a následovaly dva roky vědeckých měření. Díky důmyslným manévrům nakonec zakotvila na oběžné dráze kolem kometárního jádra. A nejen to, dokonce na jeho povrch vysadila přistávací modul Philae," dodal Dušek.

Proč se vlastně o komety zajímáme? Komety jsou malá vesmírná tělesa složená především z vodního ledu a tmavého prachu, která se pohybují po rozličných oběžných drahách kolem Slunce. Když se k němu přiblíží, jejich povrch se zahřeje a komety se zahalí do řídké atmosféry, mnohdy s ohonem směřujícím od Slunce. Kometární jádra přitom obsahují látky, které se uplatnily při vzniku všech planet Sluneční soustavy, včetně naší Země. Není dokonce vyloučeno, že v sobě ukrývají tajemství vzniku života na Zemi. Před čtyřmi miliardami let totiž mohly na naši planetu přinést složité organické látky – základní kameny pozemského života – právě komety.

České znění pořadu Setkání s kometou namluvili Petr Štěpán a Karel Mišurec. Součástí představení je přehlídka snímků komet, ke kterým se přiblížili meziplanetární sondy. A také komentovaná ukázka nejjasnějších hvězd a souhvězdí.

Představení Setkání s kometou uvádí Hvězdárna po celý leden vždy ve středu, pátek, sobotu a neděli. Pro detailní program více info na stránkách hvězdárny.

Tisková zpráva

Štítky kometa, Země, kosmická sonda, Rosetta, Hvězdárna a planetárium Brno, Slunce, Philae, Mars, Petr Štěpán, Karel Mišurec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké to je přistát přímo na jádru vesmírné komety?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.