Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U Punkvy v Moravském krasu pokácí kvůli bezpečnosti turistů dvě stě čtyřicet stromů

Lesníci v národní přírodní rezervaci Vývěry Punkvy, která je součástí Moravského krasu, pokácí zhruba 240 stromů. Důvodem je bezpečnost na turistických cestách. V takovém rozsahu se kácení v dané lokalitě ještě nekonalo.

 

Rezervace má asi 550 hektarů a je protkaná turistickými cestami. Nachází se v severní části krasu, tvoří ji mimo jiné Suchý a Pustý žleb. Známá je díky vyhlášeným Punkevním jeskyním i Kateřinské jeskyni. Těžba dřeva je tam zakázaná, povoluje se výjimečně. Důvodem pro povolení může být právě i bezpečnost turistů. Během posledních deseti let se kácelo v rezervaci u turistických cest dvakrát až třikrát, celkem šlo o desítky stromů.

"Takto rozsáhlé kácení nepamatuji. Ale jsem přesvědčený, že těžba nebude mít negativní vliv na předměty ochrany rezervace Vývěry Punkvy. Pro turisty, kterých sem jezdí opravdu hodně, tu bude bezpečněji," prohlásil Dominik Franc, který má rezervaci v Moravském krasu na starosti.

Franc spolu s lesníky stromy představující riziko označil a kácení už začalo. Pokračování je v plánu začátkem příštího roku. Jak Franc uvedl, většinu označených stromů tvoří jasany postižené houbou Chalalara fraxinea. Ta způsobuje chřadnutí jasanu projevující se nejprve odumíráním drobných větví, poté silnějších větví a nakonec houba napadá celý strom.

"Většina vyznačených jasanů má už proschlé kosterní větve, které pádem ohrožují bezpečnost na stezkách," řekl Franc. Nejvíce takto postižených jasanů je vyznačených v okolí vstupu do Amatérské jeskyně pod Koňským spádem. Další početnou skupinou vyznačených stromů jsou smrkové souše, dále stromy napadené dřevokaznými houbami či stromy výrazně nahnuté nad cestu či jinak nestabilní.

Národní přírodní rezervace Vývěry Punkvy se rozkládá na ploše 556,5 hektarů. Kromě Punkevních jeskyní je v ní 511 přírodních vchodů do podzemí a vyskytují se v ní vzácné druhy rostlin a netopýrů.

Zdroj: ČTK

Štítky strom, Punkva, Moravský kras, kácení, turistická stezka, Punkevní jeskyně, Vývěry Punkvy, Pustý žleb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Punkvy v Moravském krasu pokácí kvůli bezpečnosti turistů dvě stě čtyřicet stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.