Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přednádražní prostor promění víc než dvacet nových laviček

Brňané dostanou k Vánocům dárek, na který čekají mnoho let. Nástupiště hromadné dopravy před hlavním nádražím bude v příštím týdnu osazeno 22 novými lavičkami. Nové lavičky zcela nahradí stávající, které jsou za hranicí životnosti. V příštích letech je pak v plánu také úprava povrchu nástupišť.

 

 „Přednádražní prostor je vstupní bránou do města a jedním z nejdůležitějších veřejných prostorů v Brně. Denně jím projde vysoký počet lidí. Pro mnohé návštěvníky Brna je tento prostor tím prvním, co z města uvidí," uvedlamístostarostka Jasna Flamiková. Městská část podle ní proto zvýšila investice do nepřetržitého úklidu přednádražních prostor a na jaře začala jednat o výměně laviček. "Jsme přesvědčeni, že je třeba začít se zlepšováním tohoto prostoru formou jednotlivých kroků hned, protože příprava projektu celkové rekonstrukce bude ještě několik let trvat,"  dodala Flamiková.

Radnice městské části Brno-střed se rozhodla ostrůvky MHD osadit designovým mobiliářem, jehož výběr konzultovala i s Kanceláří architekta města Brna. Vyýběrové řízení vyhrála firma mmcité. „Firma přitom zakázku vyhrála nejen kvalitou svých výrobků. Spolumajitel firmy pan Karásek je brněnský patriot, kterému stav přednádraží leží na srdci a který proto nabídl lavičky a jejich montáž za cenu nižší téměř o sto tisíc korun oproti ceníku,“ sdělila Flamiková.

 

Nové lavičky jsou vyrobeny z kovu, stojí na centrální noze a část pro sezení tvoří rošt z ocelových prutů. Lavičky budou mít opěradla a bočnice svařené z nerezové trubky. Osazeny budou lavičky dvou délek, 125 cm a 66 cm. Lavičky by měly dobře posloužit cestujícím k odpočinku, ale nejsou vhodné ke zneužívání, např. pro přespávání.

Lavičky by měly být kvalitní, lehce udržovatelné běžnou vodou a vysoce odolé proti vandalismu. Výměna včetně instalace přijde radnici městské části Brno-střed cca na 1.150.000 Kč. Na výměnu laviček stejně jako na navýšení úklidu městská část obdržela dotaci z rozpočtu města Brna.

U laviček rekonstrukce neskončí

Další etapy úprav přednádražního prostoru plánuje město společně s Dopravním podnikem příští rok. Kromě instalace laviček na prostředí ostrůvek se plánuje také úprava povrchu ostrůvků. V příštím roce bychom velice rádi opravili povrchy tří nástupištních ostrůvků a tím přispěli k  dalšímu zkulturnění celého prostoru,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku Miloš Havránek.

Zdroj: Brno-střed

Foto: Žít Brno

Štítky Brno, městská část, ostrůvek, Vánoce, Brno-střed, Jasna Flamiková, Kancelář architekta města Brna, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přednádražní prostor promění víc než dvacet nových laviček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.