Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Brno-střed schválilo rozpočet na příští rok. Na opravy bytových domů půjde rekordních dvě stě milionů

Zastupitelstvo městské části Brno-střed na dnešním zasedání schválilo rozpočet městské části na rok 2017. Ten počítá s výdaji ve výši 602,2 miliónů korun. Třetina rozpočtu půjde na rekonstrukce bytových domů ve správě městské části, což je nejvíce za poslední léta.

 

„Schválili jsme vyrovnaný rozpočet v souladu se zákonem. Letos se soustředíme hlavně na rekonstrukce mnohdy zanedbaných bytových domů, které máme ve správě. Vyčlenili jsme na to 200 miliónů korun, což je nejvíce v posledních letech,“ řekl starosta Martin Landa. „Rozpočet stejně jako loni pokrývá všechny závazky, které nám vyplývají ze smluv a ze Statutu města Brna,“ doplnil jeho slova místostarosta Martin Schwab, do jehož kompetence spadá rozpočet a financování

Brno-střed na rok 2017 počítá s celkovými příjmy ve výši 562,3 miliónů korun. Rozdíl, jenž činí 39,8 miliónů korun, představuje zůstatek finančních prostředků z roku 2016, který je zapojován do rozpočtu 2017. Výši rozpočtu příznivě ovlivnil výkon české ekonomiky v letošním roce, díky kterému se navýšil i rozpočet města Brna. To postupuje část svých daňových příjmů do rozpočtů městských částí. „Pro rok 2017 byla pro naši městskou část schválena neúčelová dotace od města ve výši 147 miliónů korun. Tato částka představuje nejvýznamnější zdroj našich příjmů,“ uvedl vedoucí odboru ekonomického Tomáš Matejov.

„Z rozpočtu města Brna obdržíme účelové dotace, například na pečovatelskou službu a centrum denních služeb a na zvláštní matriku. Od města navíc už nyní dostaneme dotace na opravy a rekonstrukce školských zařízení ve výši 13,6 miliónů korun,“ uvedla místostarostka Michaela Dumbrovská.

Z dalších investic půjde 73,5 milionu Kč na údržbu místních komunikací a chodníků. Na údržbu veřejné zeleně směřuje 25,7 milionu Kč. „Kromě plánované rekonstrukce bytových domů jsou nejvýznamnější letošní investicí dokončení rekonstrukce tržnice na Zelném trhu v hodnotě 28 miliónů korun,“ uvedl místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula.

Zcela samostatně se pak vede účetnictví takzvané vedlejší hospodářské činnosti, kam spadá bytové hospodářství, jako jsou nájmy bytů, nebytových prostor nebo opravy bytových domů. Pro rok 2017 se počítá s výnosy ve výši 313 miliónů Kč a náklady ve výši 306 miliónů Kč. „Rozdíl bude jako zisk zahrnut do rezervy, kde bude použita pro investiční akce v roce 2018,“ vysvětlil Švachula.

Zdroj: Brno-střed

Štítky rozpočet, Brno-střed, městská část, bytový dům, Brno, Martin Landa, Jiří Švachula, Martin Schwab

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno-střed schválilo rozpočet na příští rok. Na opravy bytových domů půjde rekordních dvě stě milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.