Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Operátoři odmítli návrh Brna-středu na levnější tarify pro své občany

Žádný z českých mobilních operátorů nedal nabídku městské části Brno-střed do soutěže o tarify pro její občany. Radnice v soutěži požadovala stejně výhodné podmínky, jako mají firemní zákazníci, konkrétně neomezené sms a volání a pět GB dat za 300 korun měsíčně.

Radní Svatopluk Bartík (Žít Brno) na tiskové konferenci uvedl, že je to důsledek kartelu operátorů. T-Mobile a O2 pro ČTK uvedli, že se nebudou k záležitosti vyjadřovat. Vodafone krátce uvedl, že se rozhodl nepodat nabídku po prostudování podmínek.

"Ani jeden z operátorů nevyužil nabídky oslovit 90.000 zákazníků, kteří v městské části žijí. Budeme se ptát proč. Na 26. ledna svoláme veřejnou debatu s občany, kam oficiálně pozveme i zástupce operátorů, aby svůj postoj vysvětlili. Je na nich, jak se k tomuto pozvání postaví," řekl Bartík. Podle něj radní věnovali přípravě dost času a výzvu postavili tak, aby dokázala operátory oslovit.

Člen rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý má pro nezájem operátorů jednoduché vysvětlení. "Nemají zájem si konkurovat v poskytování služeb domácnostem, aby si mohly konkurovat na firemním trhu. Nůžky mezi těmito segmenty jsou v Česku extrémně rozevřené. Fyzické osoby tak platí jedny z nejvyšší cen v Evropské unii," uvedl Malý. V Polsku či Rakousku však dle jeho informací platí fyzické osoby podobné ceny jako firemní zákazníci.

Zatímco v Česku dokážou firmy získat tarif s neomezeným voláním a sms a 20 GB dat za 300 korun, na trhu pro domácnosti stojí takový tarif i desetkrát tolik. "Přitom firemní tarify dokážou získat i zákazníci jen s jednotkami sim karet," poukázal Malý například na Úřad průmyslového vlastnictví. Ten má dohromady 28 sim karet a pět z nich má od Vodafonu za 301 korun měsíčně neomezené volání i sms a čtyři GB dat.

Jestli se bude radnice dále pokoušet získat pro své občany levnější mobilní služby, není zatím jisté. "Musíme se o tom v koalici poradit," uvedl Bartík. Nechce jít cestou vytvoření virtuálního mobilního operátora, to podle něj není úkol pro samosprávu. Je však přesvědčen, že se radnice, a to jako první v Česku, vydala správnou cestou. Starosta Martin Landa (Žít Brno) připomněl, že některé obce běžně soutěží cenu elektřiny či plynu pro své občany. "Budeme se snažit mobilní kartel rozbít," dodal Bartík.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno-střed, soutěž, Svatopluk Bartík, operátor, Ondřej Malý, Vodafone, Žít Brno, Česko, T-Mobile, O2 Czech Republic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Operátoři odmítli návrh Brna-středu na levnější tarify pro své občany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.