Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

VIDA! centrum slaví druhé narozeniny

460 tisíc návštěvníků, 2700 programů pro školy, 2500 představení se zábavnými pokusy, 140 externích akcí, 130 programů pro rodiny, 26 příměstských táborů, 21 nových exponátů, 13 večerních party mezi exponáty, nespočet hodin vylepšování interaktivních exponátů – to jsou dva roky fungování zábavního vědeckého parku VIDA!

 „Naše science centrum se stalo důležitou součástí života v regionu. Jsme nejnavštěvovanější institucí zaměřenou na vzdělávání v celém kraji. Návštěvníci – jednotlivci, rodiny i školy, jsou u nás spokojení a rádi se k nám vracejí. Potvrdilo se, že zbudování našeho centra bylo strategickým rozhodnutím,“ říká Lukáš Richter, ředitel příspěvkové organizace, která VIDA! provozuje.

Se svými návštěvníky VIDA! oslaví své 2. narozeniny během prvního prosincového víkendu. Účastníci se mohou těšit na celou řadu pokusů s nafukovacími balónky a speciální balónkovou show. Pravidelné nedělní programy se budou v prosinci věnovat netradičnímu vánočnímu vyrábění – konkrétně přípravě světélkující kapaliny a  experimentům se suchým ledem. Na Nový rok chystá VIDA! 20% slevu na vstupné.

VIDA! Druhý rok

Cyklón, lavina, lednička na lidský pohon, balónková pumpa nebo kuličková dráha – to jsou ukázky z devatenácti exponátů, které díky účelové dotaci Jihomoravského kraje do VIDA! přibyly na jaře letošního roku. Celkem je tedy aktuálně v expozici přes 170 exponátů, se kterými si mohou návštěvníci hrát a objevovat tak svět kolem nás.

„Protože u většiny našich exponátů končí dvouletá záruční doba, posílili jsme náš tým o čtyři nové kolegy, kteří mají na starosti, aby i nadále fungovalo vše, jak by mělo,“ říká Ondřej Hlouša, manažer expozice VIDA!. U dočasných výstav, kterých letos VIDA! uvedla hned pět, Hlouša upozorňuje především na úspěch Zvukohraní: „Tuto výstavu připravenou německým umělcem a muzikologem Michaelem Bradkem jsme hostili v létě a během pouhých čtyř měsíců ji navštívilo přes 90 000 lidí. Věříme, že stejný úspěch sklidí i aktuální expozice Klamárium.“

Pravidelná nabídka doprovodných programů se v druhé polovině minulého roku rozšířila o večerní party mezi exponáty VIDA! After Dark. „Je to dobrý způsob, jak veřejnost přesvědčit, že tu nejsme jen pro děti. Chodí k nám hlavně studenti, ale i mladí rodiče, kteří si chtějí užít expozici bez křiku, zato však s barem a hudbou,“ říká Sven Dražan, manažer programu VIDA!, 

„Příznivé ohlasy vzbudila také představení s pokusy, která uvádíme v Divadle vědy i na různých externích akcích. Dokonce jsme získali 1. místo v soutěži Science on Stage 2016. Úspěšné byly i eventy, především Čarodějná škola a Superhrdinové. Máme radost, že naše návštěvníky těší i nová pokladová hra Pevnost VIDArd, kterou si můžou užít v naší expozici.“ dodává manažer.

VIDA! plány do dalších let? Hvězdné války a více 3D filmů

„I v příštím roce bychom rádi návštěvníkům přinesli něco nového. Kromě obměny programů pro školy a akcí pro rodiny to budou nové dočasné výstavy a především plánovaná venkovní expozice. Chystáme také nákup licence nového 3D filmu. Po úspěšných Pidiobrech bychom měli uvádět film Divoká Afrika,“ sděluje Lukáš Richter.

V dohledné budoucnosti se navíc návštěvníci budou moci těšit na sobotní akce pro rodiny. Na své si přijdou jak ratolesti, tak například tatínci. „Už teď se připravujeme na lednovou sobotu pro rodiny věnovanou tematice Hvězdných válek nebo na dvoudenní akci v únoru zaměřenou na roboty. Určitě také na podzim zopakujeme úspěšnou akci Bastlfest – festival kutilství," doplnil Sven Dražan.

Tisková zpráva

 

 

Soutěž o rodinnou vstupenku (4 vstupy) do VIDA! centra!

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Štítky exponát, rodina, Lukáš Richter, představení, film, příměstský tábor, Star Wars, narozeniny, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDA! centrum slaví druhé narozeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.