Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Mateřská školka při Fakultní nemocnici Brno slaví šedesát let let, loni měla přes šest tisíc dětí

Přes 6250 nemocných dětí prošlo v loňském školním roce Mateřskou školou při Fakultní nemocnici Brno, která se speciálně věnuje hospitalizovaným malým pacientům. Letos v listopadu školka oslavila 60. výročí založení, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Pavel Žára.

 

Podle něj má nyní školka 13 tříd a 13 učitelek vyučujících na 22 odděleních. Učitelky se dětem věnují ve skupině nebo individuálně, podle jejich zdravotního stavu. Loni oslavila šedesáté výročí i základní škola zřízená při nemocnici.

Školka je v areálu dětské nemocnice v Černopolní ulici. Pedagogové se věnují pacientům s různými nemocemi a úrazy po různě dlouhou dobu jejich pobytu v nemocnici. "Pokud to dětem dovolí zdravotní stav, docházejí do prostor školky, pokud jim to stav nedovolí, učitelky za nimi docházejí na oddělení. Učí je různým schopnostem a dovednostem nebo si třeba kreslí," uvedl Žára. Dodal, že školka funguje pro děti od tří do šesti let. Pro starší děti je k dispozici škola.

Podle Žáry je docházka do školky nedílnou součástí léčby. "Ukázalo se, že pedagogická péče pomáhá psychice dítěte. Potom je i léčba intenzivnější a účinnější," dodal mluvčí. Děti pak navíc mají menší problémy s návratem do své obvyklé školy nebo školky.

Mateřskou školu v listopadu 1956 založil tehdejší přednosta infekčního oddělení Vladimír Klusky. V roce 1960 měla jednu třídu a o rok později už byly čtyři, přičemž jimi za rok prošlo téměř 600 dětí. "V současnosti je mateřská škola zařazená do sítě běžných škol a je největší zařízení tohoto typu v České republice," doplnil Žára.

Loni oslavila 60. výročí i Základní škola při Fakultní nemocnici Brno, kam chodí nemocné děti od 1. do 9. třídy. Celkem v 17 třídách vyučuje 21 pedagogů, kteří učí pacienty ve skupinách nebo individuálně podle jejich zdravotního stavu. Podnět ke vzniku základní školy, kterou ročně projde bezmála 9000 dětí, dal také Vladimír Klusky.

Zdroj: ČTK

Štítky mateřská škola, Fakultní nemocnice Brno, nemocnice, pacient, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mateřská školka při Fakultní nemocnici Brno slaví šedesát let let, loni měla přes šest tisíc dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.