Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před šedesáti lety byla otevřena věznice v Bohunicích

Před 60 lety, 26. listopadu 1956, byla otevřena vazební věznice v Brně-Bohunicích. Z celkem 35 věznic a nápravných zařízeních v České republice se řadí ke středně starým věznicím a má i standardní kapacitu.

 

 

V současné době se v médiích objevuje nejvíce v souvislosti s pobytem Američana Kevina Dahlgrena, jehož v červenci brněnský krajský soud nepravomocně odsoudil za čtyři vraždy svých příbuzných v Brně na doživotí.

Brněnská věznice je vazební věznicí a ústavem pro výkon zabezpečovací detence. Výkon trestu odnětí svobody vykonávají v Brně odsouzení zařazení do věznice s dozorem a s ostrahou. Kromě toho je ve Vazební věznici a ústavu pro výkon zabezpečovací detence v Brně vyčleněna kapacita pro dočasně umístěné odsouzené, je zde také vězeňská nemocnice.

Celková kapacita je 691 osob. Z toho je pro výkon vazby určeno 268 míst, pro výkon trestu 262 míst, v nemocnici je 113 lůžek 48 míst je pro mladistvé. V loňském roce činil průměrný denní stav 524 osob. Ve věznici pracuje 664 zaměstnanců a příslušníků Vězeňské služby. Z toho je 158 příslušníků Justiční stráže a 293 příslušníků Vězeňské stráže.

Věznice ve své historii musela na jaře 1990 například čelit společně s dalšími věznicemi menším násilným protestům. V únoru 1993 se z věznice pokusili o útěk tři vězni, ale útěk se podařil pouze jednomu z nich, který pravděpodobně uprchl do zahraničí. Ve věznici si například odpykal svůj trest předlistopadový ministr vnitra František Kincl, kterému soud v roce 1992 uložil tříletý trest odnětí svobody kvůli nezákonnému zadržování občanů před listopadem 1989.    

V České republice nyní funguje 35 věznic všech možných druhů. K letošnímu září je v nich umístěno 22.425 osob, z toho 1772 jsou cizinci. Nejstarší dodnes fungující věznice vznikla v roce 1857 ve Valdicích z původního kartouzského kláštera založeného Albrechtem z Valdštejna. Jen o rok později ji následovala věznice na Mírově, která vznikla přestavbou původně středověkého biskupského hradu.

Zdroj: ČTK

Foto: Dominik Svoboda

Štítky Brno-Bohunice, vazební věznice, Česko, Brno, Kevin Dahlgren, Krajský soud v Brně, Vězeňská služba České republiky, Albrecht z Valdštejna, Sametová revoluce, František Kincl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před šedesáti lety byla otevřena věznice v Bohunicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.