Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno-střed zřídí protikorupční linku pro nekalou činnost na úřadu

Městská část Brno-střed spustí od příštího roku protikorupční linku. Umožní anonymní oznámení o podezření na nekalá jednání v městské části, uvedl radní Brna-středu Svatopluk Bartík (Žít Brno). Podle něj bude linka fungovat v tříměsíčním zkušebním provozu.

 

O vyhodnocení podnětů se nebude starat radnice, ale občanské sdružení Oživení zhruba za 5000 korun měsíčně. Po zkoušce městská část vyhodnotí, zda bude v projektu pokračovat.

S myšlenkou na zřízení linky přišel Bartík. Podněty budou moct lidé podávat se jménem, ale i anonymně přes telefon, hlasovou schránku, e-mailovou adresu, písemně nebo pomocí webového rozhraní GlobaLeaks umožňujícího bezpečné oznámení garantující anonymitu. Podněty se mohou týkat nejen občanů, ale také dodavatelů nebo zaměstnanců úřadu i samotných politiků. "Proto je nebude vyhodnocovat úřad, jako je tomu u jiných protikorupčních linek, ale nezávislé sdružení Oživení," řekl Bartík.

Důvěryhodnost linky se podle něj zvyšuje tím, že ji bude provozovat externí subjekt. "Vyhodnocení bude plně v kompetenci pracovníků Oživení, kteří posoudí, zda je oznámení relevantní vzhledem k cílům a předmětu provozované služby. V případě, že řešení přesáhne možnosti provozovatele, bude oznamovatel odkázán na jinou relevantní instituci nebo organizaci, která se bude podnětem dále zabývat," uvedl Bartík.

Podle něj se bude také ověřovat oznámení, zda jej lze potvrdit i z jiných zdrojů. "Provozovatel linky také posoudí, jak v daném podnětu může oznamovateli co nejefektivněji pomoct. Bude se také vyhodnocovat, zda jsou potřebné právní kroky jako žaloba a podobně. Pokud nebude právní řešení nutné, poskytne provozovatel odborné poradenství. Uvidíme, jak moc bude linka využívaná. Po třech měsících to vyhodnotíme a uvidíme, co dál," řekl radní.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno-střed, Svatopluk Bartík, městská část, Žít Brno, GlobaLeaks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno-střed zřídí protikorupční linku pro nekalou činnost na úřadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.