Jihomoravské pivovary už mají navařeny vánoční speciály. Některé z nich se již začaly prodávat, příkladem je Reserva od Starobrna ve třičtvrtělitrových lahvích. Speciály navařily i minipivovary, například slavkovský chystá pivo označované na britských ostrovech Winter Warmer a připravuje i další novinku.
Starobrno uvařilo Reservu už potřetí. Letos mají pivní znalci k dispozici více než 300 hektolitrů. Část Reservy v externí stáčírně putovala do lahví 0,75 litru, druhá část se stáčela do třicetilitrových sudů a v době adventu se bude čepovat ve vybraných restauracích v Brně a Jihomoravském kraji.
Speciální pivo má letos jantarovou barvu. Starobrněnští sládci ho vařili už o letních prázdninách, pak Reserva sto dnů dozrávala v ležáckých sklepech. "Snažíme se, abychom každý rok nabídli spotřebitelům trochu jinou Reservu. Na základě zkušeností z předchozích výrob Reservy pak dál ladíme recepturu na další rok. Reserva je výběr ze sladů, letos jsme jich používali nejvíce, celkem pět," uvedl člen výrobního týmu a manažer kvality Michal Gec z pivovaru Starobrno.
Slavkovský pivovar chystá na začátek prosince novinku. Bude jí pivo, které je na britských ostrovech označováno jako Winter Warmer. "Jedná se o poměrně opomínané pivo, které nejen svým charakterem evokuje zimní období. Jantarově tmavě hnědavá barva s hustou béžovou pěnou upoutá zájem již od pohledu," uvedl Zdeněk Vlček z pivovaru. V polovině prosince ještě podnik připraví medový ležák, který bude chmelený dvěma odrůdami chmele a surovinou budou tři druhy sladů.
Brněnský pivovar Hauskrecht, který se chystá rozšiřovat výrobu, letos znovu uvaří svoje nejsilnější pivo, kterým je PH 16 Petr Bock. V hospodách bude k dostání počátkem prosince. "Kromě sudové podoby nabízíme Petr Bock i ve speciální láhvi 0,75 litru. Abychom potěšili sběratele, upravili jsme oproti loňsku etiketu, ale i příležitostné pivní tácky, které ke každému našemu speciálu vydáváme," řekl sládek Petr Hauskrecht. Pivní styl Bock vybral i Líšeňský pivovar. "Bocky byly po dlouhou dobu konzumovány bavorskými mnichy jako zdroj energie v době půstu," uvedl Pavel Sedláček z minipivovaru.
Brněnský minipivovar Lucky Bastard podle jednatele Jana Grmely nachystá něco, na co nebyli jeho zákazníci zvyklí. Poprvé po třech letech bude k dispozici v jednom momentu celý sortiment pivovaru. "Začátkem listopadu totiž byla spuštěna výroba v novém provozu v Brně na Kotlářské se sedminásobně větší kapacitou proti předchozí varně. První sudy budou k dispozici začátkem prosince, přičemž kompletní sortiment lze očekávat přibližně v polovině měsíce, kdy se nový pivovar otevře veřejnosti," uvedl Grmela.
Zdroj: ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.