Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Brněnské science centrum Vida! nabízí výstavu zrakových klamů nabízí

Přes 30 zrakových klamů mohou návštěvníci vyzkoušet v science centru Vida! V expozici Klamárium se dospělí mění na trpaslíky, nehybné obrázky se začnou zdánlivě pohybovat a návštěvníci mohou nahlédnout do svého těla. Výstavu připravil Psychologický ústav Akademie věd. Potrvá do května příštího roku.

Výstava představuje zrakové vnímání jako tvořivý mentální proces organizace a výkladu informací a vjem jako přizpůsobivý výsledek tohoto procesu. Ke každému vystavenému exponátu je poskytnuto krátké vysvětlení a pro zájemce je připravena i podrobnější podoba v katalogu.

"Návštěvník spatří neexistující podněty a naopak neuvidí ty existující. Doufáme, že výstava přinese zábavu i poučení a vzbudí zvídavost a touhu dozvědět se více o tajích lidské mysli," uvedl hlavní autor výstavy doc. Radovan Šikl z Psychologického ústavu AV ČR.

Naprostá většina exponátů má interaktivní povahu. Jejich účinek je podmíněn ochotou návštěvníka řídit se instrukcemi a přistoupit na navrženou hru, nebo alespoň snahou přemýšlet nad tím, co je na viděném podnětu neobvyklé či jak je vůbec něco takového možné. 

Výstava je rozdělena do pěti samostatných oddílů, v každém z nich se návštěvníci seznámí s vybranou oblastí lidského vnímání. V experimentálním pokoji si návštěvníci mohou vyzkoušet řadu úloh používaných v psychologickém výzkumu. „Využití klamů a jiných příkladů omylnosti a ovlivnitelnosti lidského zraku je k takové demonstraci mimořádně vhodné. Návštěvník výstavy spatří neexistující podněty, naopak neuvidí ty existující,“ hlavní autor výstavy Šikl. Spoluautoři Mgr. Michal Šimeček a Ing. arch. Veronika Zimková věří, že výstava návštěvníkům přinese zábavu i poučení a vzbudí zvídavost a touhu dozvědět se o tajích lidské mysli více.

V pokoji s názvem Co všechno mozek zvládne se přesvědčí o tom, že se i v silně nepříznivých podmínkách dokáže lidský zrak získat dostatek informací. O tom, že ačkoliv je jakýkoliv obraz z definice plošný, jeho obsah můžeme vnímat trojrozměrně, se přesvědčí návštěvníci v pokoji Jak můžeme vytvořit iluzi prostoru na ploše. Ve zbytku výstavy se návštěvníci dozví, jak si pohrát s perspektivou a jak vytvořit iluzi pohybu.

Výstavu je také možné navštívit s odborným výkladem. Komentované prohlídky se konají každý pátek od 16:00.

Zdroj: ČTK, VIDA! centrum
 

Štítky výstava, Vida, science center, Akademie věd České republiky, Psychologický ústav AV ČR, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské science centrum Vida! nabízí výstavu zrakových klamů nabízí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.