Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno chce dát v příštím roce na opravy škol 164 milionů korun

Brno plánuje v příštím roce rozdělit 164 milionů korun na opravy škol. Novinářům to dnes řekl radní zodpovědný za školství Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). Letos Brno na rekonstrukce škol vydalo zhruba 150 milionů stejně jako loni. Podle Suchého mnoho škol ještě nemá zateplení a jsou v nevyhovujícím stavu.

Položka je součástí rozpočtu na rok 2017, který bude schvalovat prosincové zastupitelstvo. Pro město i jeho 29 městských částí by měl být vyrovnaný s příjmy i výdaji přes 12 miliard korun.

Suchý uvedl, že v minulosti se na opravy škol dávalo méně peněz. Ještě v roce 2013 to bylo kolem 70 milionů, loni a letos už byla částka víc než dvojnásobná. "Příští rok budeme pokračovat. Některé školy už technicky nevyhovují, teče střechou a našli bychom spoustu dalších věcí, které nepřispívají ke kvalitní výuce. Navíc budovy jsou města, takže je nemůžeme nechat chátrat," řekl Suchý.

Město investuje například do zateplení, rekonstrukce sociálních zařízení, výměny oken, do oprav vnitřních rozvodů, kanalizace, střech, ale i do oprav sportovních areálů a zahrad. Novinkou je, že městské části jako zřizovatelé škol mohly podávat žádosti o peníze na příští rok už o letošních prázdninách. Díky tomu budou mít více času na přípravu akcí. Pokud uspěly, vědí, že mohou s penězi počítat. "Školy potřebují provádět práce o prázdninách, proto si potřebují připravovat akce dopředu. Navíc poprvé uděláme to, že se projekt nejdříve vysoutěží, a teprve poté se zažádá u města o peníze," dodal Suchý.

Náklady projektů se mohou díky veřejné soutěži snížit. "Tím pádem nám oproti předpokladům zbude rezerva, kterou pak můžeme použít na havarijní nebo nutnou akci," poznamenal radní.

Brno zřizuje téměř 140 mateřských škol, kam chodí asi 11 500 dětí, a skoro 70 základních škol, které navštěvuje bezmála 29 000 dětí.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, oprava, Jaroslav Suchý, peníze, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce dát v příštím roce na opravy škol 164 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.