Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Moravské zemské muzeum v Brně dnes zahájí oslavy 200 let

Moravské zemské muzeum v Brně dnes zahájí oslavy 200 let od svého založení, které vyvrcholí v příštím roce. Postupně se představí jednotlivá oddělení, první na řadě je Ústav Anthropos, který vystaví tři unikáty v originále. Jde o rytinu ženské postavy na mamutím klu z Předmostí u Přerova, sošku šamana starou asi 30.000 let a také vysušenou trofejní lidskou hlavu z povodí Amazonky - tsantsu.

Každé oddělení muzea postupně představí nejen svoji historii, osobnosti, které jím prošly, ale především nejvýznamnější sbírkové předměty. Výstava se bude obměňovat vždy po měsíci.

Oslavy by měly vyvrcholit na podzim příštího roku koncertem Eurovize a setkáním prezidentů zemí visegrádské čtyřky spolu s nejvyššími představiteli Rakouska a Slovinska. Zároveň se otevře nová stálá expozice muzea mapující historické milníky novodobé historie Moravy ve 20. století.

Muzeum dnes chystá i otevírání truhly moravského pokladu, která obsahuje pozlacené repliky šperků velkomoravských princezen. Muzeum k truhle rozdalo počátkem roku 5000 klíčů, z nichž jen jeden je pravý. Hlavní část oslav se uskuteční v Biskupském dvoře.

Moravské zemské muzeum vzniklo 29. července 1817 schválením dekretu císařem Františkem I., na jehož počest se do roku 1900 jmenovalo Františkovo. Nejstarší sbírkové knihy moravských osvícenců se datují až do roku 1808. Dodnes se sbírka rozšířila na více než šest milionů předmětů, z nichž nejslavnější je Věstonická venuše. Tu nedávno podrobili vědci zkoumání pod špičkovým skenerem. První výsledky zveřejní dnes.

Zdroj: ČTK

Štítky slavnost, Moravské zemské muzeum, Brno, muzeum, Amazonka, Přerov, Eurovision Song Contest, Papež František, Rakousko, Slovinsko, Morava, Věstonická venuše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské zemské muzeum v Brně dnes zahájí oslavy 200 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.