Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihomoravský kraj plánuje opravy silnic nižších tříd za 1,5 mld.

Jihomoravský kraj chce do října roku 2018 opravit silnice nižších tříd za více než 1,5 miliardy korun. V takové hodnotě připravil projekty do 1. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na čerpání peněz z Evropské unie.

Kraj je připravený podílet se ze svého rozpočtu více než 130 miliony korun, sdělila v tiskové zprávě mluvčí kraje Eliška Windová. Projekty potvrdili radní, schválit je ještě musí zastupitelstvo.

"Celkem bychom opravili nebo zbudovali téměř 51 kilometrů krajských silnic a 21 mostů. Mezi největší projekt by patřila další část stavby průtahu Rájcem. To jsou více než dva kilometry úplně nové komunikace a sedm mostů," uvedl hejtmanův náměstek Roman Hanák (ČSSD). Podle něj jsou dalšími náročnými projekty například rekonstrukce cesty mezi Terezínem a Velkými Pavlovicemi, Tišnovem a Drásovem, Tučapy a Vyškovem nebo průtahy obcí Suchohrdly a Přímětice.

Do první výzvy IROP už kraj dříve úspěšně zaregistroval čtyři projekty. Opravy silnic mezi Podivínem a Lednicí a Bzencem-Přívozem a Strážnicí už se realizují. "Naším cílem je získat na rekonstrukce vozovek v Jihomoravském kraji co nejvíce peněz a co nejrychleji vyrovnávat vnitřní dluh, se kterým stát krajům tyto silnice odkázal. Kromě využití evropských peněz jednáme prostřednictvím Asociace krajů ČR o navýšení příspěvků ze Státního fondu dopravní infrastruktury," dodal Hanák.

Krajský radní Antonín Tesařík (KDU-ČSL) už loni řekl, že v novém programovacím období do roku 2020 může kraj získat z Evropské unie na silnice nižších tříd až 2,5 miliardy korun. Za ně by bylo možné opravit asi 95 kilometrů silnic včetně 43 mostů. V minulém programovacím období se podařilo získat 4,5 miliardy korun. Loni kraj opravil silnice nižších tříd za 1,8 miliardy korun. Většinu pokryla Evropská unie, část zaplatil kraj a část byla ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V kraji je téměř 4000 kilometrů silnic II. a III. třídy.

Zdroj: ČTK

Štítky silnice, Jihomoravský kraj, projekt, Evropská unie, Roman Hanák, Státní fond dopravní infrastruktury, ČSSD, Rájec, Antonín Tesařík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj plánuje opravy silnic nižších tříd za 1,5 mld.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.