Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská fakulta výtvarných umění se přestěhuje do nového sídla

Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického (VUT) v Brně zahájí akademický rok v novém sídle. Dosud působila ve dvou budovách, studenti mezi nimi museli přejíždět. Nové zázemí škola najde v areálu na adrese Údolní 53.

 Jde o výsledek dlouhého hledání a úvah. Podlevedení fakulty je poloha nakonec ideální, a to  i proto, že areál je v širším centru Brna.

"Jedním z důležitých aspektů je v tomto případě takzvaný městotvorný efekt - univerzitní areál situovaný v blízkosti centra města představuje místo setkávání, výměny zkušeností i podpory sociálních aktivit, a to jak pro akademickou obec, tak pro veřejnost. Podstatné je také, že dojde k oživení historických budov, které sloužily jako jedno z prvních sídel VUT," uvedl děkan Milan Houser.

Do loňského roku v areálu sídlil Ústav soudního inženýrství. Aby mohla v nových prostorách začít ateliérová výuka, jsou nutné dílčí stavební úpravy. Zahrnují změnu dispozic vybraných místností, malování, zavedení nových elektrických rozvodů nebo položení koberců. Náklady na rekonstrukci dosáhnou 20 milionů korun, dalších 600.000 bude stát stěhování, kvůli kterému mají studenti fakulty letos delší prázdniny. Výuková část semestru začne až 3. října.

Fakulta výtvarných umění má přes 270 studentů, je nejmenší fakultou brněnské techniky. Například ateliér intermédií nebo ateliér tělového designu jsou jediné svého druhu v Česku. Od založení v roce 1993 fakulta sídlila v Rybářské ulici, později se podařilo získat ještě část bývalé akademické menzy v Údolní 19. Po přestěhování zůstanou oba objekty zatím prázdné, jejich další využití, případně prodej, musí schválit akademický senát i správní rada univerzity.

"Ke konkrétnímu řešení však nedojde dříve než koncem roku 2017, ale spíše až v roce 2018," uvedl kvestor Ladislav Janíček. Do dvou let bude také jasné, zda se brněnské technice podaří získat peníze na rozsáhlejší rekonstrukci nově zabydlovaného areálu Údolní 53. Univerzita přemýšlí o zaměstnanecké mateřské škole, ale také o kulturním a informačním centru s konferenčními prostory či galerií, ve které by mohli vystavovat studenti fakulty výtvarných umění, architektury nebo umělecko-průmyslových oborů.

Zdroj: ČTK

Štítky výtvarné umění, Brno, Ladislav Janíček, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská fakulta výtvarných umění se přestěhuje do nového sídla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.