Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Brno vyhlásilo soutěž na návrh parku na Moravském náměstí

Předmětem soutěže je zpracování architektonicko-urbanistického a krajinářského návrhu na řešení prostoru parku na Moravském náměstí v Brně. 

Cílem soutěže je revitalizovat dané území městského parku, který je v dlouhodobě neudržovaném stavu. Park by měl sloužit zejména jako rekreační a oddychová plocha pro obyvatele města.

Návrhy by měly určit jasné vymezení pěších tras, navazující na relaxační plochy zeleně. Mohou být doplněny vodními prvky, kavárnou, veřejným WC, místy pro instalaci venkovních výstav a místy pro pořádání kulturních akcí. Návrhy by měly obsahovat řešení veřejné městské zeleně ponechané a nově navržené, koncept osvětlení, řešení povrchů a městský mobiliář. Záměrem města je mimo jiné zřídit dle historické stopy pěší propojení do ulice Mášovy, formou místa pro přecházení přes ulice Koliště,“ uvedl radní městské části Brno-střed Petr Bořecký.

Před zahájením rekonstrukce parku na Moravském náměstí proběhne v prostoru archeologický výzkum a také průzkum fragmentů Německého domu, který zde stál až do konce 2. světové války. „Reprezentantem německého etnika v Brně se stal Německý dům, vystavěný v centrální ploše náměstí na konci 19. století jako protiváha českému Besednímu domu. Během protektorátu se z místa vzdělanosti stal symbol nacistické germanizace Brna. Po válce se stal objekt nežádoucí a byl zlikvidován. V rámci rekonstrukce parku se počítá s připomínkou Německého domu jakožto mementa. Formu této retrospektivy necháváme volně na účastnících soutěže,“ informoval Michal Doležel, zastupitel a člen Rady městské části Brno-střed.

Účelem a posláním soutěže je nalézt a ocenit nejvhodnější řešení, které splní požadavky vyhlašovatele, obsažené v soutěžních a zadávacích podmínkách a v soutěžních podkladech architektonicko–urbanistické a krajinářské soutěže a zároveň bude i ekonomicky realizovatelné.

Soutěž byla vyhlášena zveřejněním výzvy na webových stránkách České komory architektů, v časopise EARCH., v časopise ERA21, na webových stránkách města Brna a na webových stránkách MČ Brno-střed. Její kompletní znění najdete na adrese: http://www.brno-stred.cz/soutez-park-moravske-namesti

Uchazeči mají možnost odevzdat své návrhy do 27. října, hodnotící porota pak zasedne v polovině listopadu. Započetí rekonstrukce je předběžně plánováno na počátek roku 2018.

Štítky Brno, soutěž, Moravské náměstí, Německý dům (Ostrava), rekonstrukce, webová stránka, druhá světová válka, Michal Doležel, Besední dům, Česká komora architektů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyhlásilo soutěž na návrh parku na Moravském náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.