Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno zajistí očkování proti žloutence u strážníků, sociálních pracovníků i osob bez domova

Ke snížení rizika epidemie žloutenky a jejímu dalšímu šíření zajistí Magistrát města Brna očkování pro strážníky městské policie a pracovníky odboru sociální péče a Centra sociálních služeb.

Právě tito lidé jsou při vykonávání svého povolání vystavování vyššímu riziku přenosu hepatitidy. Preventivní akcí zacílí i na ohrožené osoby bez domova.

Město reaguje na situaci, která nastala. Chceme tak eliminovat šíření epidemie a chránit zaměstnance, kteří mohou přijít s možnou nákazou do kontaktu,“ uvedl primátor Petr Vokřál.

Podle informace Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje je k datu 30. 7. 2016 evidováno na jižní Moravě 119 případů hepatitidy A. Brněnští strážníci budou očkování zároveň i proti žloutence typu B, neboť se setkávají se zraněnými a provádějí sběr injekčních stříkaček. Pro Městskou policii Brno by v rámci prevence hepatitidy A i B mělo být zajištěno očkování pro 260 strážníků.

Z Odboru sociální péče Magistrátu města Brna budou očkování proti hepatitidě A či B terénní sociální pracovníci, sociální kurátoři a pracovníci oddělení sociální prevence. Očkováni budou také zaměstnanci příspěvkové organizace Centrum sociálních služeb. Celkem bude zajištěno očkování pro 333 zaměstnanců v sociálních službách.

Náklady na očkování ve výši zhruba 1,7 milionů korun budou hrazeny z rozpočtu města Brna. Očkování bude probíhat v Nemocnici Milosrdných bratří.

Preventivní akce u ohrožených osob

Jako formu prevence přímo u osob, které jsou svým životním stylem výrazně ohroženy hepatitidou A, schválila Rada města Brna preventivní akci. Její snahou je motivovat k očkování tři nejohroženější skupiny osob bez domova, a to lidi zcela venku bez jakéhokoliv zázemí, klienty denních center a klienty nocleháren na území města. Celkem by mělo dojít k proočkování proti hepatitidě A u zhruba 300 osob.

Motivačním faktorem je kromě očkování poskytnutí i stravenky ve výši 50 korun. Proočkování této ohrožené skupiny lidí bude pravděpodobně probíhat v ordinaci denního centra v Masné ulici.

Preventivní akce bude financována z rozpočtu města Brna na rok 2017 a bude stát 405 tisíc korun.

Tisková zpráva

Štítky Brno, očkování, domov, sociální služby, Petr Vokřál, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Milosrdných bratří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zajistí očkování proti žloutence u strážníků, sociálních pracovníků i osob bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.