Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rodinka lemurů černých se zabydluje v brněnské zoo

Od úterý se v brněnské zoologické zahradě zabydluje tříčlenná rodinka lemurů černých. Tyto aktivní a sympatické poloopice najdou návštěvníci mezi expozicí šimpanzů a novým výběhem pro paviány anubi.

Rodinnou skupinu deponovanou v Brně ze Zoo Hodonín tvoří jedenadvacetiletý samec Jeník, čtyřletá samice Magdalenka a letos v březnu narozený sameček Kája. Jejich aktivita a obrovská chuť k jídlu je důkazem, že si na nové prostředí zvykají velmi dobře.

Na rozdíl od lemurů kata, které najdete v Africké vesnici, je u lemurů černých dobře patrný pohlavní dimorfismus v barvě srsti. Samci jsou vždy jednotně černě nebo tmavě hnědě zbarvení, samice jsou výrazně světlejší, mají bílou hruď a břicho, šedivou hlavu a dlouhé bílé chomáče srsti kolem uší,“ řekla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Lemur černý je endemickým primátem ostrova Madagaskar a přilehlých ostrovů Nosy Komba a Nosy Be. Jeho areál rozšíření ohraničuje řeka Mahavavy na severu a řeka Andranomalaza na jižní části ostrova. Lemuři černí jsou ve volné přírodě ohroženi  rozšiřujícím se zemědělstvím po ostrově a dále lovem pro maso nebo pro chov v zajetí jako domácí mazlíčci. V rámci EAZA je jejich chov řízen na úrovni EEP (tedy nejpřísnější formou managementu chovu).

Tisková zpráva

Štítky Zoologická zahrada Brno, Zoologická zahrada Hodonín, zoologická zahrada, Nosy Be

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodinka lemurů černých se zabydluje v brněnské zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.