Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Moravy budou centra pro pomoc psychicky nemocným

V jihomoravských okresních městech letos vzniknou metodická centra duševního zdraví na pomoc psychicky nemocným lidem po jejich návratu z nemocnice do domácího prostředí. Novinářům to řekla ředitelka Sdružení Práh Blanka Veškrnová.

Práh jako největší poskytovatel sociálních služeb pro lidi s duševními nemocemi bude na projektu spolupracovat s brněnskou psychiatrickou klinikou a dalšími psychiatry. Podle hejtmanova náměstka Marka Šlapala (ČSSD) nevzniknou nové budovy, ale koncepce péče o duševně nemocné.

Roční náklady na spolupráci se pohybují okolo 15 milionů korun. První rok a půl by měla hradit Evropská unie, poté by financování zdravotnické částipřešlo na pojišťovny a sociální část by platily kraje. Dosud sociální pracovníci a psychiatři pracovali zvlášť, nikoliv společně. Cílem společného úsilí je zvýšit bezpečnost a také uspořit za hospitalizace.

Necelá dvacítka specialistů, kde budou sociální pracovníci, psychiatři, psychologové i pracovníci s vlastní zkušeností duševního onemocnění, bude působit v Brně, ale i Vyškově, Znojmě, Břeclavi, Hodoníně a Blansku. "Máme navázanou spolupráci se všemi psychiatrickými lůžkovými zařízeními v Brně. Naši pracovníci jsou schopní kontaktovat pacienty už při hospitalizaci, zmapovat jejich situaci a poskytnout následnou péči a podporu při jejich návratu domů," uvedla Veškrnová.

Podle ní totiž duševně nemocní často po propuštění z nemocnice přestanou docházet k psychiatrovi a jejich zdravotní stav se zhoršuje. Poté mohou nastat nebezpečné situace. Jako příklad uvedli Šlapal s Veškrnovou předloňský případ psychicky nemocné ženy, která ve Žďáru nad Sázavou zaútočila ve škole na studenty a jednoho ubodala. "Naše služba dorazí přímo za pacienty a bude jim pomáhat zvládnout jejich situaci a pomůže také jejich blízkým," dodala Veškrnová.

Podle Veškrnové je v celé České republice připraveno pět pilotních projektů center duševního zdraví, na která navážou další centra. Celkem by jich mělo být 30. Spolupráce má přinést pomoc duševně nemocným v terénu až ve více než polovině případů. Průzkum ukázal, že v roce 2013 žilo mezi 1,2 milionem jihomoravských obyvatel více než 10.000 lidí s afektivními poruchami, zhruba polovina byli schizofrenici.

Zdroj: ČTK

Štítky Morava, Marek Šlapal, Evropská unie, ČSSD, Brno, Česko, Znojmo, Vyškov, Břeclav, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy budou centra pro pomoc psychicky nemocným  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.