Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V domě v Nedvědici bylo přes deset tun chemikálií

V rodinném domě v Nedvědici na Brněnsku bylo přes deset tun chemikálií včetně obalů. Původní předpoklad byl tři tuny. Hasiči je začali likvidovat v pátek po úmrtí obyvatele domu, jenž je shromažďoval. Odvoz chemikálií by měl skončit v pondělí dopoledne, řekl dnes novinářům velitel hasičů Jiří Pelikán.

Chemikálie představovaly nebezpečí, především pokud by se dostaly do kontaktu s jinými látkami nebo jen se vzduchem či vodou a reagovaly.

Kvůli závažnosti případu vyhlásil hejtman Michal Hašek ve čtvrtek večer stav nebezpečí, aby mohli hasiči a chemici do domu a bezodkladně chemikálie vynosili a zlikvidovali. V domě našli různé kyseliny, hydroxidy i čisté prvky. "Řada látek byla toxických. Našlo se také zhruba půl kila trhavin a necelé kilo radioaktivních solí uranu a thoria," řekl Hašek.

Podle Pelikána sousedům a obyvatelům Nedvědice nebezpečí nehrozí. "Látky byly v originálních obalech. Nebezpečná byla možná kombinace látek, protože některé byly reaktivní. Nenašli jsme ale stopy, že by látky pronikly někam dál. Měřili jsme i radioaktivitu a není se čeho obávat," uvedl Pelikán.

Podle něj v pondělí množství odvezených látek příliš nevzroste. Náklady na zásah a likvidaci chemikálií se budou pohybovat kolem milionu korun.

Majitelka domu, jejíž zemřelý syn chemikálie řadu let schraňoval, se vrátí domů pravděpodobně v pondělí. Během dneška byla u příbuzných, aby odborníci mohli prohlédnout i obytnou část.

Hašek předpokládá, že stav nebezpečí, který kvůli rychlé likvidaci vyhlásil, bude trvat už pouze během pondělí. "Bylo to nutné, aby bylo možné sklad okamžitě zlikvidovat," řekl Hašek. Podle hasičů by případný požár v tomto domě mohl způsobit velkou tragédii. "Podobné věci jsme připraveni likvidovat v chemických provozech, ale v rodinném domě jsem nikdy nic takového nezažil," řekl Pelikán.

Zdroj: ČTK
  

Štítky dům, Nedvědice, Jiří Pelikán, Michal Hašek, Brněnsko, rodinný dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domě v Nedvědici bylo přes deset tun chemikálií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.