Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Cvičení Dálnice 2016 prověřilo připravenost složek IZS na jižní Moravě

Převrácený zájezdový autobus, tři vybouraná osobní auta. Desítky zraněných, několik mrtvých. Takový byl námět cvičení složek Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje a dalších zapojených subjektů, které se dnes uskutečnilo na Staré dálnici v Brně-Bystrci.

Cvičení simulovalo nehodu na dálničním úseku s omezenou rychlostí a zúžením do levého jízdního pruhu, z důvodu údržby komunikace.  V místě havaroval zájezdový autobus a zůstal ležet na boku. Další tři osobní auta do něj následně havarovala.

Hasiči se museli vypořádat jak s poskytováním první pomoci a vyprošťováním zraněných osob tak také s řadou komplikací, které na ně byly v průběhu cvičení nachystány. Vytvořila se několikakilometrová kolona – v ní začala rodit žena.

Situaci komplikoval vtíravý fotograf nebo pes bránící svého zraněného pána. Lidé v koloně potřebovali pít nebo použít toalety. Na začátku kolony navíc havaroval vůz převážející koně, ze kterého začalo unikat velké množství kapalin.

S těmito a dalšími problémy bylo nutné se vyrovnat při současné pomoci záchranné službě s ošetřováním a transportem celkem 52 zraněných. Čtyři lidé nehodu nepřežili.

Cvičení prokázalo svůj smysl - prověřilo připravenost a koordinovanost  základních složek integrovaného záchranného systému a našich partnerů při řešení mimořádné události takového rozsahu, kterou nemůžeme vyloučit ani v běžném životě. Poslední takto velké cvičení obdobné události se konalo v roce 2009. Chci všem cvičícím poděkovat, cvičení proběhlo perfektně a ukázalo vynikající připravenost složek IZS pomoci lidem v případě takto vážné mimořádné události. Ukázalo se, že koordinace funguje. Neodhalili jsme žádné vážné nedostatky. Cvičení se nařizuje proto, aby se zjistila případná slabá místa. Já s radostí konstatuji, že jsme žádná slabá místa v nastaveném systému komunikace mezi složkami IZS nenašli. Náš systém je připraven rychle, efektivně  a maximálně kvalitně pomoci a zasáhnout,“ zhodnotil výsledky cvičení hejtman Michal Hašek, který zároveň dementoval informace, že by kvůli cvičení došlo ke kolapsu v brněnské veřejné dopravě.

Na zásahu se podílelo 78 hasičů, 45 záchranářů, 32 policistů  a 200 organizačního týmu. Nasazeno bylo kolem 50 kusů techniky.

Autoři | Foto HZS Jmk

Štítky integrovaný záchranný systém, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, automobil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Cvičení Dálnice 2016 prověřilo připravenost složek IZS na jižní Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.