Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ztracené a nalezené domovy. Téma festivalu Meeting Brno 2016

MEETING BRNO. Festival, který v termínu od 20. května do 2. června 2016 představí v Brně téma ztracených a nalezených domovů a naváže na projekt Rok smíření. MEETING BRNO je inspirován italským festivalem přátelství mezi národy Meeting Rimini a dramaturgem festivalu je spisovatelka Kateřina Tučková.

Hlavním tématem letošního festivalu, ze kterého chtějí pořadatelé udělat každoročně na konci května pravidelnou akci, jsou ztracené a nalezené domovy. Je to téma, které bylo palčivým problémem v poválečné střední Evropě, a stále je velmi aktuální. Ve dvou liniích – historické a aktuální – přinese MEETING BRNO pestrou škálu uměleckých vystoupení, site-specific projektů, výstav, filmů, procházek a diskusních fór, v jejichž rámci bude možné danou tematiku nahlédnout a prožít z nejrůznějších perspektiv.

Slavnostní zahájení MEETING BRNO v pátek 20. května nebude jen o hudbě a projekci poezie v nočních ulicích. Zahájena bude také audiovizuální výstava sdružení Antikomplex se samovysvětlujícím názvem Spojování rozdělené minulosti: Československo v letech 1937-48 očima pamětníků z Čech, Rakouska a Slovenska.

MEETING BRNO přivede do Brna významné osobnosti, představitele zahraniční i české kulturní, politické a sociální sféry. Přijede například mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt, český politolog Jiří Pehe nebo německá politička Isabel Fezer. Diskusní fóra festivalu pořádaná v kině Scala a v Sále Břetislava Bakaly začnou v pondělí 23. května debatou RESPEKT TOUR s tématem "Evropa na rozcestí".  Na jednom pódiu – ve středu 25. května - se pak sejdou egyptský profesor arabštiny Wael Farouq, italský misionář Andrea Barbero a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

V kulturní části festivalu Brno navštíví syrský spisovatel Nihad Sirees, nebo německá spisovatelka Emma Braslavsky. Theatre Bremen spolu s českým Kafka Bandem uvede představení Franze Kafky Das Schloss. Zajímavá bude instalace HopeTour Lukáše Houdka na Moravském náměstí reagující na událost z minulého léta: nalezení mrtvých uprchlíků v kamionu na dálnici v Rakousku. Chybět nebudou ani veřejností oblíbené tematické procházky nebo filmová pásma v kinech Art a Scala.

Jedním z vrcholů loňského Roku smíření byla Pouť smíření, která se konala v upomínku obětí tzv. Brněnského pochodu smrti z 30. května 1945. Loni vedla v symbolickém gestu smíření opačným směrem – od hromadného hrobu v Pohořelicích do centra města Brna a stejně tomu bude i letos 28. května. Poutníci se budou moci k průvodu libovolně přidat nebo se z něj odpojit díky zvláštním autobusovým linkám, které budou po celou dobu jezdit kyvadlově podél trasy. Na Mendlově náměstí bude na poutníky čekat program i občerstvení a také představitelé města Brna včetně primátora Petra Vokřála, který nad festivalem Meeting Brno převzal záštitu.

Další informace naleznete na: www.meetingbrno.cz.

Zdroj: TIC Brno

Štítky Brno, festival, domov, Kateřina Tučková, Franz Kafka, Rakousko, střední Evropa, Tomáš Kraus, Břetislav Bakala, Bernd Posselt, Jiří Pehe, Emma Braslavsky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztracené a nalezené domovy. Téma festivalu Meeting Brno 2016  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.