Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Na Vranovské přehradě se objevila ropná skvrna

Policejní potápěči objevili při výcviku ve Vranovské přehradě několik sudů. Současně s tímto nálezem se na hladině vyskytla ropná skvrna o velikosti osm krát třicet metrů.

Hasiči ve spolupráci s pracovníky Povodí Moravy a odboru životního prostředí Městského úřadu Znojmo natáhli nornou stěnu pro zamezení dalšího šíření olejové skvrny na jezeře. Během následujícího dne zde probíhala akce na zjištění zdroje úniku ropné látky.

Na místo se opět dostavili policejní potápěči z Brna, kriminalistický technik ze Znojma a policisté z obvodního oddělení ve Vranově nad Dyjí. Přizváni ke spolupráci byli i pracovníci Povodí Moravy a odboru životního prostředí. Velitelem celé akce, která se odehrávala v prostoru mezi samotnou hrází a mostem k pláži, byl vedoucí územního odboru Znojmo plk. JUDr. Mojmír Pavelka.

Vzhledem k tomu, že předem nebylo jasné, co se v sudech nachází a kolik jich tam vlastně je, museli potápěči postupovat velmi opatrně. Nejprve spustili na dno sonar a tím ve třicetimetrové hloubce zmapovali terén. Vyšlo najevo, že se tam nachází více větších předmětů, jenž připomínají sudy. Potom se do těchto míst vydal potápěč s kamerou a všechny tyto věci natočil. Po shlédnutí záznamu bylo zřejmé, že jde o šest sudů o objemu dvě stě litrů. Byl na nich nános sedimentu a některé byly i částečně zanořené do dna. 

Po vyhodnocení situace byli na místo přizváni také potápěči hasičů z Olomouce, kteří jsou vybaveni speciálními pomůckami na bezpečný transport sudů na hladinu. Do jejich příjezdu bylo nutné stanovit koordinaci činností pro případný únik dalších ropných látek při manipulaci se sudy. Vranovští policisté a pracovníci Povodí Moravy tedy zaujali na svých člunech pozici několik desítek metrů od místa manipulace se sudy a vše jistili natažením norné stěny.

Na místo se dostavili i znojemští hasiči s další technikou, materiálem a vybavením na případnou likvidaci ropné látky. Policejní i hasičtí potápěči potom zahájili o půl třetí odpoledne samotné vytažení. Ze šesti sudů se však za velkého úsilí podařilo ze dna vytáhnout pouze jediný kus. Ten ve speciálním vaku transportovali na plošinu výtahu ve svahu a pracovníci Podyjí Moravy dopravili sud na břeh.

Nahoře již byli k zásahu připraveni znojemští hasiči. Z vaku odčerpali zbývající vodu se stopami ropných látek, které se v sudu kdysi nacházely. Samotný sud se vlivem koroze zcela rozpadl. Lze předpokládat, že na dně ležel několik desítek let. V obdobném stavu bylo i zbývajících pět snadno nevytažitelných kusů. Na základě dalšího vyhodnocení aktuální situace a stanovení společného postupu všech zúčastněných na místě, provedli potápěči likvidaci pěti sudů přímo na dně přehrady. I zbývající kusy byly prázdné. Skvrny, jenž se na hladině vytvořily, pocházely tedy ze zbytků ropných látek na stěnách těchto starých nádob. Celá součinnostní akce skončila zdárně ve středu o půl páté odpoledne.      

Zdroj: PČR   

Štítky sud, potápěč, Vodní nádrž Vranov, Povodí Moravy (státní podnik), Znojmo, Brno, Vranov nad Dyjí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na Vranovské přehradě se objevila ropná skvrna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.