Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V minulosti tajný kryt 10-Z je veřejně přístupný

Bývalý protiletecký a protiatomový kryt pod Špilberkem s kódovým označením 10-Z je od 5. května přístupný pro veřejnost. Zásluhu na tom má obecně prospěšná společnost Americký fond.

Návštěvníci si mohou podzemní prostory prohlédnout každý den kromě pondělí.

Kryt s vchodem z Husovy ulice vznikl v době nacismu jako úkryt Luftschutzu před americkým a sovětským bombardováním Brna. V období těsně po druhé světové válce sloužil jako sklad s vínem. Po roce 1948 jej převzala armáda s tím, že bude špičkám tehdejšího režimu k dispozici jako protiatomový.

Přísně utajovaný objekt byl řadu let pro veřejnost uzavřen. Po změnách politického systému Armáda ČR předala v této době velmi chátrající kryt Magistrátu města Brna. V roce 2014 podepsal magistrát smlouvu o jeho využití s Americkým fondem, který jej nákladem 2,6 milionu zpřístupnil pro veřejnost.

Kryt byl po celá desetiletí naprosto zbytečný,“ zdůraznil Luboš Dobrovský, který byl začátkem devadesátých let ministrem obrany. V té době byl kryt odtajněn.

Jeho zpřístupnění ocenil brněnský primátor Petr Vokřál. „Měl jsem možnost jej několikrát navštívit a sledovat proměny,“ podtrhl s tím, že bude pozitivně připomínat negativní minulost.

Kryt 10-Z má 1500 metrů čtverečních a 70 místností. Vybavení je z dob předlistopadového režimu včetně agitačních nástěnek.

Více informací o současném provozu krytu najdete zde.

Zdroj: Brno.cz

Štítky Špilberk, druhá světová válka, Brno, Armáda České republiky, Luboš Dobrovský, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V minulosti tajný kryt 10-Z je veřejně přístupný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.