Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně dnes začali sčítat rodiny v bytové nouzi

V Brně dnes začalo týdenní sčítání rodin v bytové nouzi. Rodiny s dětmi vyplní dotazník a díky němu město zjistí přesné informace o počtech takových rodin, jejich stavu a problémech s bydlením. 

Padesáti vylosovaným rodinám pak v pilotním projektu nabídne nájemní smlouvu v městských bytech na dva roky, řekl dnes novinářům zastupitel a pracovník pro sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno). Některé městské části se však k projektu staví zamítavě a argumentují tím, že mají na byty pořadníky a lidé musí čekat několik měsíců, případně i roků.

Podle dostupných údajů by mělo být rodin v bytové nouzi v Brně 300 až 500. Jde o ty, které bydlí buď v azylových domech nebo na ubytovnách, případně v přelidněných bytech. Za takové se považují ty, v nichž má jedna osoba k dispozici méně než pět metrů čtverečních. "Z nich pak vylosujeme 50 rodin, kterým nabídneme bydlení a nájemní smlouvu a dalších 100 rodin, které budeme v následujících dvou letech srovnávat se skupinou, která bydlení dostala," vysvětlil princip Jan Milota z neziskové organizace IQ Roma servis. Rodiny se projektu budou účastnit dobrovolně.

Pilotní projekt bude podle Freunda stát 10 milionů korun, které město získá z evropských fondů. Jde o začátek širšího projektu Rapid Re-Housing, který má do budoucna výrazně zmírnit problém bezdomovectví a který vznikl v USA. V Evropě je rozjíždí španělská Valencia a chystají se Kodaň a Lyon. Vylosované rodiny dostanou k dispozici standardní městské byty. "Snažíme se do projektu zapojit všechny městské části. Naši snahou je, aby si tento projekt alespoň v malé míře osahaly a aby byty byly rozprostřené po celém městě," uvedl Freund.

Lidé budou platit standardní nájem. Při vstupu do projektu musí také souhlasit, že dávka na bydlení nepůjde jim na účet, ale přímo městu či městské části. "Sami si budou platit energie," doplnil Milota.

Myšlenka projektu vychází z teorie, že lidé potřebují jistotu bydlení, která je klíčová pro to, aby si mohli najít práci a mohli žít běžný život.Aby se předešlo kritické situaci, která by opět hrozila ztrátou bydlení, budou s nimi v úzkém kontaktu sociální pracovníci. "Prvních devět měsíců je krizovým obdobím, kdy bude naše spolupráce s rodinami intenzivní. Budeme řešit všechny krize s přemístěním do nové lokality a budeme jim pomáhat vytvářet přirozenou síť sociálních vazeb," řekl Milota.

Projekt se bude vyhodnocovat průběžně po půl roce, závěrečné hodnocení bude po dvou letech. Pokud budou lidé platit nájem, počítá se s tím, že budou moct bydlet i nadále, sociální pracovníci s nimi v případě potřeby zůstanou v kontaktu. Na projekt budou navázané i další služby, jako je například pomoc při hledání práce.

Podle Freunda může tento projekt přinést nejen řešení bezdomovectví v Brně, ale zároveň ušetří společnosti náklady, které jsou s tímto sociálním fenoménem spojené. "Peníze státu nebudou také dostávat obchodníci s chudobou, kteří provozují ubytovny," řekl Freund.

Zdroj: ČTK

Štítky rodina, Brno, projekt, bydlení, Martin Freund, Jan Milota, Žít Brno, USA, Evropa, Kodaň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně dnes začali sčítat rodiny v bytové nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.