Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Centrum Vida! rozšířilo díky dotaci nabídku o 19 exponátů

Strhnout lavinu nebo rozpoutat cyklon umožňují nové exponáty brněnského vědeckého parku Vida! Díky dotaci 7,3 milionu korun od Jihomoravského kraje rozšířilo centrum nabídku o 19 atrakcí. Ukazují například to, jak se vytváří mlha a duha, zájemci otestují také jednoduchý dřevěný počítač a ledničku na lidský pohon.

"Obří CD zase vybízí k možnosti nahlédnout do způsobu zápisu dat a nové exponáty v sekci zaměřené na lidské tělo umožňují vyzkoušet si na vlastní kůži, jak namáhavá je práce srdce či tlustého střeva, nebo zjistit, jak pracuje kostra při veslování," řekl novinářům manažer expozice Ondřej Hlouša.

Centrum Vida! loni navštívilo více než 230.000 lidí, letos jich už bylo asi 50.000. Kraj, který je zřizovatelem centra, doufá, že se činnost zábavního vědeckého parku později projeví například v zájmu o technické obory a obecněji v praktických znalostech dětí.

Z bývalého veletržního pavilonu by se centrum mohlo rozšířit ještě do venkovních prostor směrem do Křížkovského ulice. Začaly přípravné a projekční práce, uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD).

Podle zahraničních zkušeností je životnost exponátů vědeckých center přibližně deset let, každý rok je tak nutné obměnit asi deset procent expozice. Atrakce lze buďto kupovat hotové, zadávat zakázky u specialistů, anebo vytvářet přímo v centru. Vida! spěje k poslední možnosti, do budoucna by centrum chtělo mít vlastní tým lidí, kteří vypracují alespoň prototyp.

Zdroj: ČTK

Štítky exponát, Vida, Roman Hanák, ČSSD, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Vida! rozšířilo díky dotaci nabídku o 19 exponátů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.