Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vinice na jižní Moravě jsou po zimě v pořádku

Vinice na jižní Moravě jsou po zimě v pořádku. Réva přezimovala bez problémů, díky častým srážkám se vyrovnal deficit vláhy z loňského roku, řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Firmy čekají na rašení vinné révy, které má teprve začít.

"Réva přezimovala dobře. Rozhodně nebudou poškození mrazem, protože nejnižší teploty byly kolem minus 14 až minus 16 stupňů, což je optimum," uvedl Půček. Vinaři podle něj nyní dořezávají vinice a hlavní prací je vyvazování letorostů.

Počasí na vinicích je vždy určující pro dobrou úrodu. Průběh zimy si pochvalují i v největší vinařské obci v zemi, ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. "Vinice raší, ale vždycky se to může rychle zvrtnout a je třeba okamžitě reagovat," uvedl vinař Stanislav Hrabal z Velkých Bílovic.

Pro tyto účely začínají být mezi vinaři stále oblíbenější meteostanice přímo na vinicích. "Pomáhají rychle reagovat na změny počasí a včas tak můžeme například vinici poskytnout chemickou ochranu, jinak bychom mohli přijít o značnou úrodu,“ dodal Hrabal.

Podle enoložky Víno Blatel Ivy Šantavé se réva vinná začíná probouzet při teplotách nad deset stupňů. "Slzení révy, tedy vytékání mízy na řezných ranách, signalizuje, že se půda otepluje a réva se připravuje na rašení. Až réva raší a rostou letorosty, jsou největším rizikem teploty pod bodem mrazu," uvedla Šantavá.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, vinice, Svaz vinařů České republiky, réva, Velké Bílovice, VÍNO BLATEL, a.s., okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinice na jižní Moravě jsou po zimě v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.