Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zadehovi advokáti zavalili soud námitkami proti stíhání, neuspěli

Advokáti Íránce s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeha, který je podezřelý z miliardových daňových úniků, se dnes neúspěšně pokusili zabránit zahájení procesu námitkami proti trestnímu řízení v kauze.

 I když trvalo celé dopoledne, než je trestnímu senátu brněnského krajského soudu sdělili, senát je následně zamítl a nařídil přečtení obžaloby. 

Tím začal proces v případu s 15 obžalovanými. Zadeh tvrdí, že je nevinný. Stěžuje si na údajně protiprávní postup státního zástupce Aleše Sosíka, který proti němu dnes vznesl obžalobu, i na přístup soudce Aleše Novotného, jenž trestní senát vede. Sosík řekl, že trestní řízení je po celou dobu vedeno řádně.

Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání. Škoda se odhaduje na 2,5 miliardy korun.

Zadehovi advokáti dnes shrnuli své výhrady do devíti námitek. Tvrdí, že jejich klient ani oni nedostali čas na důkladné seznámení se spisem, který má kolem 100.000 stran. Podle nich část klíčových dokumentů ze spisu zmizela, anebo byla dokonce vytvořena policií účelově. Tím bylo podle nich porušeno Zadehovo právo na spravedlivý proces. Soudu řekli, že spis je veden ledabyle, například má chyby v číslování stran. Zadeh mimo jiné obvinil svého někdejšího tlumočníka z podjatosti a uvedl, že nejméně jednou překládal jeho slova do spisu zcela špatně.

"Ke čtení obžaloby by ani nemělo, s přihlédnutím ke všem okolnostem, dojít," uvedla Zadehova advokátka Alena Kojzarová. K námitkám Zadehových advokátů se přidali právní zástupci dalších obžalovaných. Jeden z nich obvinil soudce Novotného z podjatosti, řekl, že je k jeho klientovi otevřeně nepřátelský a navrhl vyloučení Novotného z kauzy. Senát to zamítl.

Soudce Novotný na výhrady reagoval tím, že většina připomínek byla vyřešena v přípravném řízení. Podle něj dostali všichni účastníci dostatečný prostor na seznámení se spisem. Pokud jsou ve věci nejasnosti, budou zodpovězeny v hlavním líčení, uvedl.

Zadeh v pondělí uspořádal v brněnském hotelu Barceló tiskovou konferenci, na níž prohlásil, že je nevinný a policie, žalobci i soud proti němu postupují jako zločinecká organizovaná skupina s cílem jej poškodit.

Zadeh obvinění odmítá, ale nemá vysvětlení pro to, proč skončil mezi obžalovanými. "Sám hledám odpovědi a jsem zvědavý na závěry soudu," řekl již dříve. Podle vyšetřovatelů Zadeh celou trestnou činnost organizoval. K dovozu pohonných hmot byly prý využity drobné a narychlo založené firmy "s krátkou životností", do jejichž čela organizátoři obchodů postavili tzv. bílé koně, tedy lidi nic netušící o podstatě transakcí. Do trestné činnosti se podle policie zapojilo nejméně 65 obchodních společností. Zadeh tvrdí, že pouze půjčil známým peníze na podnikání a pak je chtěl zpět.

Proces bude pokračovat u brněnského krajského soudu ve středu a ve čtvrtek.

Zdroj: ČTK

Štítky Senát Parlamentu ČR, policie, Česko, Německo, Slovinsko, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadehovi advokáti zavalili soud námitkami proti stíhání, neuspěli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.