Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Průzkum Grafton: studujte technické obory a učte se jazyky

Přelom února a března je obdobím přihlášek na vysoké školy. Jaký obor je perspektivní? A co je kromě studia vhodného oboru důležité pro budoucí dobrou pozici na trhu práce? Vodítkem může být studentům rychlý průzkum s tématem zaměstnávání absolventů, který připravila personální agentura Grafton Recruitment.

České firmy v rámci něj shodně konstatují: chybí absolventi technických škol, absolventi nejsou dostatečně jazykově vybaveni a v průběhu studia nemají zájem o pracovní praxi v oboru.

Z průzkumu realizovaného na počátku letošního února mezi padesátkou zaměstnavatelů sídlících napříč celou Českou republikou vyplynulo, že roste zájem o zaměstnávání absolventů. Stále větší důraz je však kladen na znalost cizích jazyků. „Vidíme jasný trend - jen angličtina už nestačí; standardem u absolventa by měla být znalost 2 cizích jazyků,“ komentuje Martin Ježek, Business Development Manager v Grafton Recruitment s tím, že se dnes vyplatí učit se například skandinávské jazyky či holandštinu. „Za technického experta hovořícího takovými jazyky si jsou firmy dokonce ochotny až 15 % připlatit.“

Znalost cizích jazyků přitom není jediný aspekt, dle něhož se odvíjí výše nástupní mzdy absolventa. Lepší ohodnocení může očekávat absolvent technického oboru a pak ten, kdo v průběhu studia absolvoval praxi. Technickými obory se přitom rozumí především informační technologie, strojní inženýrství, elektrotechnika, procesní a průmyslové inženýrství, automatizace či chemie, zejména pak oblast zpracování plastů. Dle údajů Grafton Recruitment si absolvent humanitního oboru může přijít na nástupní mzdu 15-20 000 Kč, absolvent se zaměření na IT, s praxí při studiu a se znalostí cizích jazyků však může dosáhnout až na 40 000 Kč, rozdíly jsou tedy znatelné.

Výrazné rozdíly jsou i v počtu pracovních nabídek. Například na Ostravsku či Brněnsku je v tuto chvíli 80 % všech volných pozic vhodných pro absolventy VŠ technického směru a jen 20 % netechnického. Na Olomoucku je poměr ještě rozdílnější – 90 % ku 10 %. Střední Čechy mají téměř 75 % volných pozic technických, 13 % obchodních, 5 % v oblasti personalistiky a 5 % v oblasti financí. V Praze je zase 3x více otevřených pozic v engineeringu než v marketingu a obchodu, v IT dokonce 4x tolik.

Téměř všichni respondenti průzkumu vyjádřili ochotu přijímat absolventy, ovšem přednost mají ti, kteří realizovali při studiu praxi. Obecným problémem je totiž nepřipravenost absolventů na pracovní život. „Skutečnost, že jsou absolventi do značné míry „tabula rasa“dnes již více než polovina zaměstnavatelů bere jako výhodu. Mohou si totiž uchazeče do velké míry formovat přesně podle potřeb podniku. Navíc absolventi nemívají obvykle špatné pracovní návyky, jako můžeme najít u lidí s praxí,“ komentuje Martin Ježek. K výhodám absolventů dle českých zaměstnavatelů patří nižší mzdové náklady, zvídavost a ochota se učit, angažovanost, rychlá adaptace na nové technologie. K nevýhodám pak nutnost zaškolování, menší loajalita, riziko vyšší fluktuace.

Absolventi českých vysokých škol v roce 2015:

Vysoké školy celkem 82 004
 

Přírodní vědy a nauky

6 166

Technické vědy a nauky

17 646

Zemědělsko-lesnické a veter. vědy a nauky

3 186

Zdravotnictví, lékař. a farmac. vědy a nauky

5 455

Humanitní a společenské vědy a nauky

13 750

Ekonomické vědy a nauky

20 857

Právní vědy a nauky

 

2 803

Pedagogika, učitelství a soc. péče

10 107

Vědy a nauky o kultuře a umění

2 210

O Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel.

Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů.

Více informací na www.grafton.cz.

PR text

Štítky Grafton Recruitment, studium, Grafton, průzkum, vysoká škola, Česko, Praha, Brno, Plzeň, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum Grafton: studujte technické obory a učte se jazyky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.