Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Život za Karla IV. přiblíží odborníkům i laikům konference na Špilberku

Od narození Otce vlasti nás letos dělí už 700 let. Jak se tehdy žilo obyčejným lidem, ale i šlechtě? Jak se domlouvaly sňatky, jaká poezie byla v oblibě, jaké se nosily boty a mnoho dalšího odhalí konference s příznačným názvem Doba Karlova.

Populárně-naučná konference o velkých i malých dějinách 14. století se uskuteční v sobotu 12. března na Špilberku v sále Ogilvy. Jejím cílem je přiblížit život za vlády Karla IV. nejen odborníkům, ale také všem zájemcům o historii. 

Konferenci zahájí profesor Libor Jan, který v návaznosti na svou úspěšnou knihu (Václav II., Král na stříbrném trůnu), v přednášce nazvané Děd a vnuk pohovoří o tom, jak Karel IV. navazoval na přemyslovské tradice zděděné po matce Elišce Přemyslovně.

Dopolední blok „Svět mocných“ se bude věnovat problematice vrcholné šlechty ve 14. století. Mgr. Ludmila Luňáková přednese svůj příspěvek věnovaný sňatkové politice prvních českých Lucemburků nazvaný Svatby ve vrcholném středověku (nepovedená svatba sestry Karla IV.). O významném moravském rodu pánů z Lomnice promluví Bc. Martin Juřička. Šlechtické poezii se bude věnovat přednáška Staročeská rytířská epika Mgr. Stanislava Velčeva. O praktických otázkách spjatých s provozem šlechtických sídel pohovoří Mgr. Jan Škvrňák v příspěvku Fungování šlechtického panství v době Karla IV.

Odpolední blok přednášek „Svět každodenního života“ bude zaměřen na témata vrcholně středověké každodennosti. Vojenství a podobě vojenské družiny je věnován příspěvek Bc. Tomáše Straky nazvaný Šlechta ve válce a tzv. „kopí“ ve 14. století. Kožené předměty používané ve 14. století představí Mgr. Aleš Hoch a konkrétně obuvi se bude věnovat příspěvek Bc. Jany Obročníkové. O hradech ve 14. století promluví Mgr. Miroslav Dejmal. Textilní nálezy z kolektorů pod Václavským náměstím v Praze představí Mgr. David Kohout a Ing. Jindřich Figura. Na konferenci budou také k prohlédnutí rekonstrukce zbroje a předmětů používaných ve 14. století.

U příležitosti konference se na Špilberku slavnostně odhalí rozšíření stálé expozice „Od hradu k pevnosti“ o exponáty a nálezy související s osobností markraběte Jošta. Část nazvaná „Jošt Lucemburský, moravský král nekrál“ bude k prohlédnutí až do konce roku 2016 a navíc se bude průběžně doplňovat o nové výstupy aktuálního antropologického výzkumu.

Program:

Blok Svět mocných

9:00 Zahájení

9:00 – 9:30 Prof. Libor Jan: Děd a vnuk – Přemyslovská tradice u Karla IV.

9:30 – 10:00 Mgr. Ludmila Luňáková: Svatby ve vrcholném středověku (nepovedená svatba sestry Karla IV.)

10:00 – 10:15 Pauza

10:15 – 10:45 Bc. Martin Juřička: Páni z Lomnice ve 14. století

10:45 – 11:15 Mgr. Stanislav Velčev: Staročeská rytířská epika

11:15 – 11:45 Mgr. Jan Škvrňák: Fungování šlechtického panství v době Karla IV.

11:45 – 13:15 Pauza na oběd

Blok Svět každodenního života

13:15 – 13:45 Bc. Tomáš Straka: Šlechta ve válce a tzv. „kopí“ ve 14. století

13:45 – 14:15 Mgr. Aleš Hoch: Kožené předměty 14. století

14:15 – 15:00 Pauza

15:00 – 15:30 Mgr. Miroslav Dejmal: Hrady 14. století

15:30 – 16:00 Mgr. David Kohout, Ing. Jindřich Figura: Textilní nálezy z kolektorů pod Václavským náměstím v Praze

16:00 – 16:30 Bc. Jana Obročníková: Obuv doby Karla IV.

Pořádá Muzeum města Brna ve spolupráci se spolky Doba Karlova a E-středověk.cz.

Vstupné: 30 Kč

Tisková zpráva

Štítky Karel IV. Lucemburský, konference, šlechta, svatba, Špilberk, přednáška, Libor Jan, vrcholný středověk, Václav II. Český, Jošt Moravský, Jan Škvrňák, Ogilvy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život za Karla IV. přiblíží odborníkům i laikům konference na Špilberku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.